Nogomet

Nemci so svetovni prvaki

U.K.
13. 7. 2014, 23.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nemška nogometna reprezentanca je četrtič v zgodovini osvojila naslov svetovnega prvaka v nogometu.

V velikem finalu SP v Braziliji je v Rio de Janeiru po podaljšku premagala Argentino z 1:0 (0:0, 0:0). Edini gol na tekmi je v 113. minuti dosegel Mario Götze. Tretje mesto so si že v soboto priigrali Nizozemci z zmago s 3:0 proti Brazilcem.

Zmaga Nemčije v podaljšku svetovnega nogometnega prvenstva je sprožila val navdušenja v Berlinu in ostalih nemških krajih ter žalost in obup v Argentini. Medtem ko so v Nemčiji ljudje slavili dolgo v noč, so morale v Argentini na pomoč priskočiti tudi varnostne sile.

Osrednje mesto zabave v Nemčiji je bila tako imenovana Fan milja v Berlinu, kjer se je po podatkih organizatorjev zbralo približno 250.000 ljudi. Zadetek v podaljšku je sprožil nepopisno slavje, ki je trajalo dolgo v noč. O podobnih prizorih poročajo tudi iz ostalih nemških mest.

Povsem drugače je bilo v Argentini. Mediji so svojo reprezentanco sicer pospremili z lepimi besedami in se poklonili naslovu svetovnega podprvaka, nepridipravi v nekaterih mestih pa so splošno žalost izkoristili za vlome in uničevanje tuje lastnine. Iz Buenos Airesa poročajo, da je bilo v neredih poškodovanih osem policistov, več kot 50 ljudi pa je policija aretirala.