Nogomet

Nemci po četrti, Argentinci po tretji naslov prvaka

STA
11. 7. 2014, 21.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Nedeljski večer bo v znamenju vrhunca leta 2014, vsaj kar zadeva nogomet. V Rio de Janeiru bo ob 21. uri po slovenskem času na sporedu veliki finale svetovnega prvenstva, v katerem bo Nemčija skušala osvojiti svoj četrti, Argentina pa tretji naslov prvaka. Stavnice dajejo prednost Nemcem.

Ne nazadnje to niti ni tako nepričakovano, potem ko so izbranci nemškega selektorja Joachima Löwa v polfinalu razbili gostiteljico Brazilijo s 7:1 in po mnenju mnogih, kar zadeva celotno prvenstvo, pokazali najboljšo igro na mundialu. Löw sicer opozarja na Argentino kot reprezentanco, močno v vseh fazah igre, a vloge favorita se ne bo mogel otresti.

vszi

Prav tako so imeli Nemci dan več za počitek in pripravo na finale ter tudi lažje preskočili polfinale, saj so že v prvem polčasu vodili s 5:0. Na drugi strani so Argentinci Nizozemce izločili šele po streljanju enajstmetrovk. Zadnje tri medsebojne tekme na SP so dobili Nemci. Leta 1990 so v finalu SP 1990 v Rimu zmagali z 1:0, leta 2006 so Argentince izločili v četrtfinalu, prav tako pa pred štirimi leti v Cape Townu. Pred tem je Argentina v finalu 1986 zmagala z 2:1, na zadnji prijateljski tekmi, avgusta 2012 v Frankfurtu, pa s 3:1.

Kljub vsemu nihče ne pričakuje, da bodo Nemci s takšno lahkoto kot v polfinalu zmagali v finalu. Argentina je v obrambi čvrsta, prav tako kompaktna na sredini igrišča, kjer z agresivnim pristopom hitro zapira tekmeca. To sta spoznala tudi nizozemska zvezdnika Arjen Robben in Robin van Persie, ki sta le s težavo prihajala do žoge. Nemški srednji branilec Mats Hummles pričakuje, da bo podobno tesen tudi obračun v Rio de Janeiru. "Finale bo prekleto težak. Nihče ne more pričakovati, da bo podobno kot z Brazilijo," pravi Hummels.

Reuters

Argentina je bila bolj učinkovita kot privlačna na svoji poti do finala, čeprav je prvi mož Argentine Lionel Messi dosegel štiri od skupno sedmih argentinskih golov na šestih tekmah. Večina statistike turnirja prav tako kaže v prid Nemcev, vključno z natančnostjo podaj in pretečenimi kilometri. Argentina je sicer večkrat streljala, v okvir vrat pa merila trikrat manj kot Nemčija. Argentina je tudi ena redkih držav, ki imajo pozitivno bilanco z Nemci, dosegla je devet zmag, šestkrat bila poražena, pet tekem pa se je končalo brez zmagovalca.

"Argentina je obrambno močna, kompaktna in dobro organizirana. V napadu ima izjemne igralce, kot sta Messi in Gonzalo Higuain. Toda dobro bomo pripravljeni in se veselimo obračuna v Riu," pravi Löw, za katerega bo to drugi veliki finale po porazu proti Španiji na Euru 2008. Španci in Italijani so Nemce ustavili v polfinalu SP 2010 oziroma EP 2012. Eden tistih, ki poosebljajo argentinsko igro, pa je Javier Mascherano, ki je nekakšen kapetan brez traku. Je mož, ki motivira, ki naredi svoj delež. "Pustite me, da malce uživam v vsem skupaj. Se zavedate, koliko časa sem čakal na to? To bo moj prvi finale in verjetno tudi zadnji," pravi 30-letni Mascherano, ki je nekakšen naravni vodja ekipe. Med drugim je pred polfinalnim streljanjem enajstmetrovk svojemu vratarju Sergiu Romeru dejal: "Danes, danes boš postal junak. Ti je to jasno?"

Facebook

Romero se je izkazal z dvema obrambama. El Jefecita (malega šefa) je zaradi srčnosti in vodstvenih sposobnosti cenil že Diego Maradona. Ko je ta leta 2008 postal selektor, je svoje videnje reprezentance ubesedil: "To bo Mascherano in še deset drugih fantov." Mascheranovo srčnost so opazili tudi na družbenih omrežjih. Eden izmed uporabnikov Twitterja je zapisal: "Mascherano ne bi dobil nazaj Falklandskih otokov. Osvojil bi Anglijo." Mascherano je bil del reprezentance, ki je izgubila v četrtfinalih SP 2006 in 2010.

Tokrat noče, da se mu pokal prvaka izmuzne. "Ta finale bo najpomembnejša tekma naših karier. Nočemo kar tako izpustiti te priložnosti. Lahko nam uspe, saj je ekipa pokazala, da zmore. Vredno je poskusiti," pravi Mascherano, ki mu (in drugim argentinskim branilcem) bosta kot obrambno naravnanemu nogometašu v nemški vrsti bržčas največ preglavic povzročala Thomas Müller in najboljši strelec mundialov Miroslav Klose.