Nogomet

Rodriguez poveljeval kolumbijskemu plesu na Maracani

G.G./STA
29. 6. 2014, 07.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Kolumbijska nogometna reprezentanca je v osmini finala svetovnega prvenstva v Braziliji premagala Urugvaj z 2:0 (1:0).

Reuters

Urugvaj je pred izločilnimi boji letošnjega mundiala ostal brez prvega zvezdnika. Mednarodna nogometna zveza je Luisa Suareza zaradi ugriza Italijana Giorgia Chiellinija kaznovala z devetimi tekmami in štirimi meseci prepovedi igranja, kar pomeni, da je napadalec že zapustil Brazilijo. Namesto njega je v začetni enajsterici začel Diego Forlan, najboljši igralec zadnjega SP. A so Urugvajci ostali praznih rok. Kolumbijci so zasluženo slavili in se uvrstili v četrtfinale, kjer jih za nagrado čaka obračun z gostitelji mundiala, mesto med osmimi reprezentancami sveta pa je tudi največji uspeh te države na SP.

Kolumbijci so južnoameriški derbi začeli precej bolj pogumno, tako kot na dosedanjih tekmah z napadalno igro od prve minute. Takšna igra se jim je obrestovala v 28. minuti, ko se je pod mojstrovino podpisal James Rodriguez. Urugvajski branilec Alvaro Pereira je odbil žogo, do nje pa je prišel Rodriguez. S prsmi si jo je na kakšnih dvajsetih metrih namestil na levico in s prve udaril po njej, s pomočjo prečke pa je prečkala golovo črto.

Urugvaj je po golu zaigral nekoliko bolje, vendar so bili izbranci Oscarja Tabareza v zaključkih akcij premalo zbrani in natančni. Omembe vredna sta poizkusa Edinsona Cavanija v 33. in Alvara Gonzaleza v 39., vendar se izid v prvem polčasu ni več spremenil.

V 50. minuti pa so Kolumbijci na Maracani že drugič plesali. Pablo Armero je podal z leve strani na daljšo vratnico, kjer je odlično skočil Juan Cuadrado. Pogledal je, kje se nahaja Rodriguez, podal žogo proti sredini kazenskega prostora, Rodriguez pa je v teku žogo še drugič zabil v urugvajsko mrežo.

Tako kot po prvem prejetem golu so se tudi po drugem Urugvajci prebudili. Cristian Rodriguez je v 64. minuti močno ustrelil proti kolumbijskemu golu, žoga je letela proti desni vratnici, toda z obrambo se je izkazal David Ospina. Ta je svojo ekipo rešil v 79. minuti, ko je nekoliko po sreči do zaključnega strela prišel Maxi Pereira, a je bil Ospina znova na mestu. Pet minut pred koncem je do odbite žoge prišel Edinson Cavani, močno streljal z roba kazenskega prostora in meril v spodnji levi kot, a je bil še enkrat dobro postavljen Ospina.