Bencin

Marquez dobil že osmo dirko v nizu

STA
28. 6. 2014, 16.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Španec Marc Marquez nadaljuje prevlado v elitnem razredu svetovnega motociklističnega prvenstva. Na osmi dirki sezone je prvi Hondin voznik dosegel še osmo zmago v razredu motoGP, tokrat je slavil v nizozemskem Assnu. Družbo na zmagovalnem odru sta mu delala še Italijan Andrea Doviziso (Ducati) ter rojak Dani Pedrosa (Honda).

Zdi se, da v sezoni 2014 prav nič ne more ustaviti Marqueza. V Assnu, kjer po tradiciji dirkači nastopijo že v soboto, ga ni zmotilo niti slabo vreme, pa tudi ne "neuspeh" na petkovih kvalifikacijah, ko je že drugič zapored ostal brez najboljšega startnega položaja. Tega si je prvič v karieri privozil njegov rojak Aleix Espargaro, ki pa mu na koncu "pole position" ni pomagal, saj je bil na dirki četrti.

Vrh pa je bil, tako kot že sedemkrat v tej sezoni, v znamenju Marqueza. Svetovni prvak se je v začetnih krogih dirke, start so zaradi dežja in mokre proge sicer morali prestaviti za 20 minut, boril z Andreo Doviziosom, ko pa so dirkači presedlali na motorje, opremljene za suho stezo, je spet pokazal, da nima pravega tekmeca. Do konca 26 krogov si je privozil udobno prednost, na koncu je znašala skoraj sedem sekund.

Dovizioso se je na koncu zadovoljil z drugim mestom, kar so njegove druge stopničke v sezoni, moštveni sotekmovalec Marqueza Pedrosa pa je stopil na najnižjo stopničko. Aleix Espargaro se je dolgo še boril z njim za tretje mesto, na koncu pa je ostal brez zmagovalnega odra. Peti je bil italijanski veteran Valentino Rossi, ki pa se je uštel pri izbiri gum na startu, začel iz boksov ter se nato počasi prebijal v ospredje. V prvi deseterici so bili še Andrea Iannone, Alvaro Bautista, Bradley Smith, Cal Crutchlow in Stefan Bradl.

"Bilo je zelo napeto. Težko je bilo izbrati pravo taktiko, naredil sem tudi nekaj manjših napak, toda na koncu sem imel boljši ritem kot Andrea," je pot do osme zmage opisal Marquez. Povsem drugače je bil po koncu dirke razpoložen njegov rojak in veliki tekmec Jorge Lorenzo, saj je dirko končal daleč od stopničk, šele na 13. mestu.

Novih 25 točk pomeni, da je Marquez še za odtenek bolj trdno na vrhu skupnega seštevka. Po osmih dirkah ima vseh možnih 200 točk, na drugem sta zdaj skupaj Rossi in Pedrosa s po 128, današnji drugouvrščeni Dovizioso se je prebil na četrto mesto z 91 točkami, Lorenzo jih ima 81 in je peti.

Avstralec Anthony West je osvojil prvo mesto v razredu moto2, Španec Maverick Vinales je bil drugi, tretji pa Finec Mika Kallio. Španec Esteve Rabat, vodilni v svetovnem prvenstvu, ki je startal z najboljšega položaja, je končal šele na osmem mestu, a v skupni razvrstitvi SP še vseeno zadržal prednost pred Kalliom (157-131).