Nogomet

Mitja Viler: "Španci bodo šli na zmago, zato nam je lažje"

STA / J. P.
25. 2. 2014, 09.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Mariborske nogometaše v četrtek ob 19. uri čaka povratna tekma šestnajstine finala evropske lige v Sevilli. Ekipa ima z domačega dvoboja aktiven izid z 2:2, tokrat bo potrebno v gosteh še bolj paziti na nalete razpoloženih Špancev. Eno glavnih orožij andaluzijskega moštva je Ivan Rakitić, veliko bo zato na obrambi, tudi na Mitji Vilerju.

Grega Wernig / Ekipa

Sedemindvajsetletni Koprčan bo tako eden glavnih akterjev, ko bo potrebno preprečevati španske nalete proti vratom Jasmina Handanovića. "V rokah in nogah imamo aktiven rezultat, prav gotovo v Španijo ne gremo počivat. Gremo toliko prej, da se ustrezno pripravimo na vse skupaj, tudi na višje temperature, da dobro treniramo, da se nekoliko ogradimo od Slovenije in od pritiskov doma," je pred odhodom v Sevillo dejal Viler, ki se je mariborski vrsti pridružil julija 2010.

Kot večina igralcev se tudi on zaveda, da si je Maribor z neodločenim izidom na prvi tekmi pripravil lepo izhodišče pred nadaljevanjem, pa čeprav je bilo po prvem polčasu, ko so vijoličasti vodili z 1:0, v igri še precej več. "Dobro, mi smo svoje na prvi tekmi naredili, rezultat je super, čutimo nekakšen pozitiven pritisk. Na drugi strani je tudi Sevilla pod pritiskom, ne bodo se zadovoljili z remijem, igrajo doma, tudi zato bodo šli na zmago, zaradi tega je nam prav gotovo lažje," je povedal Viler.

Maribor si je z neodločenim izidom na prvi tekmi pripravil lepo izhodišče pred nadaljevanjem.

Skupaj z moštvom je že dolgo časa na poti, vse z enim samim ciljem. "Saj nas vidite, hodimo po hotelih, težko je, že ves mesec smo od doma, vse zaradi Seville. Težko je, a vse priprave so pomembne, tudi zato gremo tako zgodaj tja, da se v miru pripravimo in da to pripravljenost prikažemo na igrišču. V četrtek moramo ponoviti celotno prvo tekmo, igrati tako, da bomo uspešni. Lahko, da vsa tekma ne bo lepa, a če bo na koncu izid 1:0 za nas, nam tega ne bo nihče očital," je povedal Koprčan.

Skupaj s soigralci si je ogledal zmago Seville na nedeljskem gostovanju proti Rayu Vallencanu, ko so varovanci Unaia Emeryja po dveh mesecih le prišli vnovič do zmage. "V nedeljo smo spet videli, da imajo po prekinitvah dosti različnih variant, vse gre preko Ivana Rakitića, ki se med tekmo kar nekako skrije. A te potem hitro dobi na 'kontro'. Španci igrajo doma, imeli bodo pritisk s tribun, tudi zaradi neljubih dogodkov prejšnji teden z bencinske črpalke bo ta pritisk na nas večji," je nedavno dogajanje, ko so jo med povratkom z gostovanja v Mariboru skupili španski navijači na bencinskem servisu v Tepanjah, komentiral Viler.

To, da so Mariborčani šele začeli drugi del sezone, Španci pa premora praktično sploh niso imeli, zanj ni ovira. "Vsi govorijo o tekmovalnem ritmu, ga imamo, nimamo, lepše tekme za začetek kot igranje v Sevilli si ne moreš želeti. V Mariboru so se drugače postavili, tudi narekovali ritem, zna biti, da jim bomo tokrat dovolili igro in potem videli. Vemo, da ne bodo šli na rezultat, za njihovo samozavest je dobro, če zmagajo, mislim, da jih lahko zaradi tega tudi presenetimo. Veliko smo delali na prekinitvah, že vse odkar nas vodi novi trener, dobro smo se pripravili na to, a Rakitić ima močan udarec, zadene lahko kamorkoli. Vendar pa bo ta tekma kot tekma, ni odstopanja, tudi tokrat ga ne bo," je povedal Primorec.

Tako kot vsi, se tudi Viler zaveda pomembnosti srečanja. "To se vidi že v naših pripravah, predčasnem odhodu na gostovanje, vaši prisotnosti, podpori navijačev, ne podpira nas samo lokalno okolje, ampak tudi Slovenija, igramo res lepo ... Vemo, da bomo imeli podporo tudi v Španiji, zmeraj je lepo s tribun v tujini slišati domač glas," je še dejal Viler.