Nogomet

Nora nedelja za Slovenca, ki je zabil kar štiri gole ...

Jure Bohorič
30. 10. 2013, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Bolgarija ne pomni, kdaj je nazadnje videla tak šov enega nogometaša, kot ga je v nedeljo, ko je kot meteor zablestel nogometaš iz Slovenije.

vszi

Roman Bezjak je tema pogovorov vseh nogometnih navdušencev v tej balkanski državi, razlog za to pa je kristalno jasen: napadalec je zabil kar štiri gole na eni tekmi in ob tem prispeval še podajo. Pa čeprav je obračun začel na klopi za rezerve!

Da je Roman Bezjak nogometaš, ki premore dober nos za gol, ni skrivnost. V to smo se prepričali že v času, ko je igral še na domačih tleh; v dresu Celja je v 1. SNL odigral 108 tekem in dosegel 34 zadetkov, toda niti enkrat v šestih sezonah mu ni uspelo to, kar mu je v nedeljo zvečer. Potem ko je Ludogorec pred tednom dni doma z 2:4 izgubil derbi z Litexom, ki je posledično prevzel vodstvo na lestvici, je bilo jasno, da je nedeljski obračun za Bezjaka in njegove soigralce ključnega pomena. V Razgradu je gostoval novinec med elito Ljubimec, za domače pa se je tekma začela na najslabši mogoč način. Že po dobrih dvajsetih minutah se je poškodoval Michel Platini! No, seveda ne gre za legendarnega Francoza, ki je danes predsednik Uefe, pač pa za nogometaša iz Brazilije, čigar starši so bili tako navdušeni nad enim najboljših igralcev vseh časov, da so po njem imenovali svojega sina. Tridesetletni Platini je zelo pomemben člen svojega kluba, zato se njegove poškodbe ni razveselil nihče. Niti Bezjak, pa čeprav je prav zaradi Brazilčevih težav vstal s klopi in v 22. minuti vstopil v igro. Tudi v nadaljevanju so se gostje dobro branili in polčas se je končal z 0:0. Nato pa se je začelo; v 48. minuti je Bezjak prvič opozoril nase, ko je podal Kolumbijcu Sebastianu Hernandezu za uvodni gol na tekmi. A to je bila zgolj napoved neverjetnih 37 minut, v katerih se je Bezjak z nebogljenimi gosti poigral kot orkan. V 51. minuti je zadel za 2:0, v 55. za 3:0. V 84. minuti se je veselil hat-tricka, v 88. minuti še svojega četrtega gola na tekmi! V dobre pol ure je torej zadel kar štirikrat in Ljubimčevo srce je bilo dokončno zlomljeno. Strto, poteptano, uničeno.

Potreboval enega, dobil štiri

»Seveda sem zadovoljen in vesel. Kako ne bi bil. Izkoristil sem priložnost in zabil kar štiri gole,« se je na klic Ekipe dan kasneje odzval Bezjak in pristavil: »Še nikdar v karieri nisem zabil toliko zadetkov na eni tekmi. Kaj štirih, še hat-tricka se pred tem nikdar nisem veselil. No, morda pred leti, ko sem bil mlajši. Morda v kategoriji do štirinajst let (smeh)...« Kljub izjemnemu dosežku je Bezjak ostal takšen, kakršen je že od nekdaj - skromen. »Kar je bilo, je bilo. Zmaga je seveda najpomembnejša, zdaj moramo nadaljevati v takšnem slogu. Z nogami ostajam trdno na tleh, sem pa vsekakor vesel, saj v zadnjem času nisem bil preveč zadovoljen. Potreboval sem gol, zdaj sem dosegel kar štiri. Super, kaj naj rečem, ampak jasno mi je, da bo to hitro utonilo v pozabo, če ne bom nadaljeval v takšnem slogu. Za nas, napadalce, nekaj štejejo le zadetki, če jih ni, potem hitro nastopijo težave,« se zaveda 24-letnik, ki je po tekmi »ponagajal« tudi bolgarskim novinarjem: »Hitro sem se umaknil in še hitreje odšel domov (smeh). Ponavljam, lepo je bilo zabiti štiri gole, ampak nisem človek, ki bi se želel hvaliti zaradi tega. Še toliko bolj, ker se lahko hitro vse obrne. Najbolj sem vesel zmage, ki je za nas izjemnega pomena. Verjeli ali ne, uprava s tem, kako igramo v prvenstvu, ni najbolje zadovoljna, čeprav si delimo prvo mesto. Očitno pričakujejo, da bomo slavili na prav vsaki tekmi ...«

Hitro jim je pobegnil

Po pravih strelskih vajah Bezjak zdaj zaseda četrto mesto na lestvici najučinkovitejših nogometašev bolgarske lige, skupno se je veselil šestkrat. V vseh tekmovanjih je slovenski nogometaš v tej sezoni v polno meril sedemkrat, enkrat je bil natančen tudi v ligi Europa. Nasploh je bilo leto 2013 doslej zanj zelo uspešno. Ob koncu pretekle sezone je zabil pet golov in prispeval pomemben delež k naslovu državnega prvaka, z dobrimi igrami v dresu Ludogorca se je prebil tudi v državno reprezentanco. »Dosedanji meseci v tem letu so bili res zelo zanimivi, ne smem se pritoževati. Doživel sem veliko dobrega, lepega in prijetnega, želim pa si, da bi bilo tako tudi v prihodnje. Vem, da se bom na tej ravni obdržal le s trdim delom, zato razmišljam zgolj o tem. Želim še napredovati, hkrati pa ostajam realen. V nogometu se moraš ves čas truditi, če popustiš za trenutek, lahko zapraviš vse dobro, kar si dosegel pred tem,« je še pristavil fant iz Slovenj Gradca.