Nogomet

Zgodilo se je, kar so mnogi pričakovali. In napovedovali.

Robert Balantič
15. 2. 2013, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kriminalisti so se lotili poslovanja soboškega prvoligaša in včeraj opravili tri hišne preiskave.

Dejstvo je, da je bilo poslovanje ND Mura 05 po uvrstitvi v prvoligaško druščino vse prej kot transparentno, na kar so opozarjali mnogi, toda nekdanji predsednik Miroslav Topič se na to ni kaj prida oziral, namesto tega je sanjal o milijonih italijanskih, nizozemskih in angleških investitorjev. Zdaj pa je poslovanje kluba pod lupo kriminalistov, ki so včeraj opravili tri hišne preiskave. Obiskali so Fazanerijo, nekdanjega prvega moža črno-belih in računovodkinjo, prostosti niso odvzeli nikomur. Zdaj je kakopak najbolj vznemirljivo vprašanje, kaj bodo preiskovalci našli v zaseženi dokumentaciji, računalnikih in mobilnih telefonih.

Kriminalisti sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota zaradi sumov kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete na več naslovih fizičnih in pravnih oseb v Pomurju opravljajo več hišnih preiskav. Več informacij bomo posredovali, ko bodo aktivnosti končane, so včeraj zjutraj sporočili s Policijske uprave Murska Sobota, zgodaj dopoldne je sledila dopolnitev. Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Murska Sobota so zaradi sumov kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete na podlagi odredbe sodišča opravili tri hišne preiskave. Prva je bila opravljena na domu fizične osebe, ostali dve pa na sedežu dveh pravnih oseb. Pri preiskavah je bila zasežena listinska dokumentacija in nosilci elektronskih podatkov (računalniki, mobilni telefoni ...). V postopku ni bila nobenemu osumljencu odvzeta prostost. V hišnih preiskavah je sodelovalo osem kriminalistov in trije policisti. Podrobnejše informacije bomo predstavili, ko bo zaključena preiskava primera, je razkril tiskovni predstavnik PU Murska Sobota Jože Prša.

Na straneh našega časopisa so tovrstna sporočila redkost, a tokrat drugače pač ne gre, kajti pod lupo se je znašlo poslovanje soboškega prvoligaša, nad katerim se navijači in še kdo zgražajo že dalj časa. V preteklem obdobju je bilo nešteto opozoril iz raznoraznih naslovov, da je poslovanje kluba vse prej kot transparentno, a nekdanji predsednik Miroslav Topič se je na to požvižgal, zato nad včerajšnjim prihodom kriminalistov v Fazanerijo večina ni bila presenečena. Na sedež kluba jih je menda privabilo anonimno pismo, v katerem naj bi bilo veliko očitkov na račun nekdanjega predsednika, še posebej na ravnanje z denarjem od prodanih vstopnic. Neuradno smo izvedeli, da se kriminalisti niso zadržali le v klubskih prostorih soboškega prvoligaša, ampak naj bi obiskali tudi sobo, v kateri je sedež ŠD NŠ Mura 05, njihova tarča je bil menda računalnik, v katerem so shranjeni podatki o poslovanju društva, Miroslav Topič je bil namreč še pred kratkim tudi prvi mož nogometne šole.

Kriminaliste je v Fazanerijo menda privabilo anonimno pismo, v katerem naj bi bilo veliko očitkov na račun nekdanjega predsednika Miroslava Topiča, še posebej na ravnanje z denarjem od prodanih vstopnic.

Neuradne, toda informacije iz zanesljivih virov pravijo, da sta bili hišni preiskavi opravljeni tudi pri Miroslavu Topiču in računovodkinji kluba Katji Prijol, ki je v zadnjih dneh lanskega leta javno opozorila na nepravilnosti. »Dolg kluba ni takšen, kot se predstavlja v javnosti. Giblje se okrog milijona evrov. Ko sem prevzela računovodstvo, je bil v njem popoln kaos. Podatki so se podvajali in veliko se jih ni prikazalo v poslovnih knjigah,« je med drugim dejala v intervjuju za Večer in prav tako poudarila: »Nekateri nogometaši imajo podpisane tri različne pogodbe. Kako se potem v klubu sploh lahko ustvari realna slika o tem, koliko denarja dolgujejo.«

A to še ni bilo vse, Katja Prijol je za mariborski časnik prav tako povedala: »Gotovinska izplačila so vprašljiva. Obstajajo dvigi s klubskega računa. Kam je šel denar, se ne ve. Pri prodaji vstopnic manjka ogromno dokumentov, ne vemo natančno, kam je bil namenjen izkupiček. Če klubsko dokumentacijo kdorkoli pregleda, bodo veliki problemi. Vse te dvige in izplačila lahko davčna uprava obdavči, policiji se lahko poda prijava za utajo, pranje denarja, čudežno izginotje ... Če pride do pregledov, če se v klubu oglasijo davčna uprava in kriminalisti, bodo ovadbe deževale.«

Kriminalisti so zdaj torej prišli, ovadbe bodo morda ali bržčas deževale, sicer pa je bila Mura pod drobnogledom tudi že pred kratkim, menda zaradi posojila Komunale Muri 05. Takrat je javno podjetje priskočilo na pomoč klubu, ki je moral konec maja lani izpolniti pogoje za pridobitev tekmovalne licence. Kriminalisti so bojda podali kazensko ovadbo, v kateri sta dve odgovorni osebi Komunale Murska Sobota osumljeni kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in ponareditve poslovnih listin.