Zimski športi

Tina Maze osvojila srebrno medaljo v veleslalomu!

STA / S.R.
14. 2. 2013, 14.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tina Maze je na veleslalomu na svetovnem prvenstvu v Schladmingu v drugi vožnji odlično smučala in osvojila končno drugo mesto. Prva je bila Francozinja Tessa Worley.

Tina je bila po prvi vožnji na zahtevnem terenu četrta. Za prvouvrščeno Francozinjo Tesso Worley je zaostala za sekundo in devet stotink. Francozinja je tudi v drugo odlično smučala in si priborila naziv svetovne prvakinje v veleslalomu.

Tina Maze je tako po zlatu na superveleslalomu ter srebru na superkombinaciji priborila še tretje odličje na četrti ženski tekmi tega prvenstva.

Ana Drev je z 10. mestom (+3,15) zaokrožila slovenski uspeh. Bron je osvojila Avstrijka Anna Fenninger (+1,18). Na startu druge vožnje sta še dve Slovenki; Ilka Štuhec je bila 32. (+7,93), Katja Horvat pa 36. (+8,86), Tina Robnik pa je bila diskvalificirana po prvi vožnji.

"Po prvi vožnji so bili občutki res grozni. Zato sem te medalje še bolj vesela. Neverjetno. Še vedno sem preveč čustveno razpoložena, da bi povedala kaj pametnega ... Izjemna vožnja mi je uspela na drugi progi. Žal na prvi nisem našla pravega ritma, zato pa sem se dobro zbrala za drugo in bila posebej uspešna v spodnjem delu. Imela sem dodatno energijo in za mano je super dan. Ostala sem pozitivna, pomembno je, da imam ob sebi prave ljudi, s katerimi smo se pogovorili, kaj je šlo narobe, in potem se je vse izšlo," je za TV Slovenijo takoj po tekmi povedala Mazejeva.

Tretjo kolajno na tem SP je napadla s startno številko tri. S prvo vožnjo pa ni bila najbolj zadovoljna, saj si je po dveh večjih napakah nabrala več kot sekundo zaostanka za vodilno Worleyjevo. Francozinja je imela 1,09 sekunde prednosti pred Črnjanko, pred katero sta bili še Avstrijki Kathrin Zettel (+0,52) in Fenningerjeva (+0,85).

Švedinja Frida Hansdotter, ki je delila peto mesto pred nastopom najboljših v finalu, je bila na čelu pred drugo vožnjo Mazejeve. Slednja je slabše začela, polovico od več kot pol sekunde prednosti izgubila že pri prvem merjenju časa, nato pa je imela pri drugem le še 15 stotink naskoka. Nato pa je sledila ciljna strmina, v kateri je Mazejeva prikazala pravo mojstrstvo. Na edinem ženski tekmi tega SP, kjer je prizorišče isto tudi za smučarje, je v zadnjih zavojih pridobila več kot osem desetink in z 1,16 sekundami prednosti pripravila velik izziv trem tekmovalkam na startu.

Fenninnegerjeva je za njo po velikih prednostih na posameznih merjenjih, pri zadnjem je imela 57 stotink naskoka, na koncu zaostala za šest desetink. Še počasnejša je bila Zettlova in izgubila tudi avstrijski obračun za bron. Le Worlyjeva je bila tokrat nedosegljiva za branilko naslova iz Slovenije. Tekmovalka francoske matere in avstralskega očeta, ki je del otroštva preživela tudi na Novi Zelandiji, je bron iz prejšnjega SP v Garmisch Partenkirchnu, kjer je bila prva tudi na ekipni tekmi, zamenjala za zlato.

"Neverjetno, osvojila sem zlato medaljo. Po vodstvu na prvi vožnji je bilo pomembno, da sem se dobro osredotočila na zaključni nastop. Poleg tega je bila proga izjemno težka, vendar mi je bila obenem tudi zelo všeč. Ne sem pa pozabiti niti na vzdušje v naši reprezentanci, ki je izjemno," je dejala Worlyjeva. Francija je na tem SP osvojila že drugo zlato ob srebru in bronu, ter je na lestvici medalj prva pred ZDA, ki ima podoben izkupiček, vendar brez drugega mesta, tretja je Slovenija, četrta pa gostiteljica Avstrija.

Drevova je bila po prvi vožnji 13., nato pa je pridobila tri mesta. "Imela sem še rezerve, zato sem malo razočarana, ker nisem napravila še nekaj več. Vesela pa sem, ker smo dobro delali in prihajam v vse boljšo formo," je dejala Ana Drev. V drugi vožnji je nastopila takoj za predlansko skupno zmagovalko pokala, Nemko Mario Höfl Rieschovo. Pred njo je imela ves čas prednost, tudi na zadnjem merjenju vmesnega časa, nato pa je v cilju zaostala za 13 stotink in zasedla tedaj drugo mesto ter bila tudi pred finsko veteranko Tanjo Poutiainen, nato pa je za njo zaostala tudi Nemka Viktoria Rebensburg, aktualna olimpijska zmagovalka v veleslalomu, ki je delila na koncu 11. mesto, Höfl Riecsheva pa je bila deveta.

SP se bo v petek nadaljevalo z moškim veleslalomom, Tina Maze pa bo v soboto na slalomu ponovno med favoritinjami za najvišja mesta.