Košarka

EuroBasket 2013: Slovenija premagala Italijo

STA / A.M.
12. 9. 2013, 23.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Košarkarji Slovenije so zmagovito začeli drugi del evropskega prvenstva. V Stožicah so premagali Italijo s 84:77 (18:21, 45:39, 60:54) in tako naredili velik korak k uvrstitvi v četrtfinale.

Krater Media Agency

Najboljši strelci pri Sloveniji so bili Goran Dragić z 22 točkami, njegov mlajši brat Zoran s 15 in Boštjan Nachbar, ki jih je dosegel 13.

 Slovenija ima v skupini F dve zmagi - eno je prenesla iz predtekmovanja, v drugem delu pa jo čakata še tekmi z Grčijo v soboto ter Finsko v ponedeljek.

Slovenija je zmagovito začela drugi del evropskega prvenstva. V Stožicah je premagala Italijo s 84:77 in tako naredila velik korak k uvrstitvi v četrtfinale.

Izbranci selektorja Božidarja Maljkovića imajo zdaj v skupini F dve zmagi, v drugem delu pa jih čakata še dve tekmi; v soboto proti Grčiji in v ponedeljek s Finsko. Vstopnice za ti dve tekmi so še v prodaji.

Zoran Dragić: "Italijani so dokazali, da so zelo dobra ekipa. Neverjetno natančno so metali trojke in bili tako do zaključka v igri za zmago. Vendar v odločilnih minutah smo jih stisnili in zasluženo zmagali. Zavedali smo se, da v drugem delu ni več popravnih izpitov. Dobro smo se pripravili na tekmeca in podobno kot proti Španiji prikazali pravo energijo. Igrali smo kot ena velika družina in mislim, da če bomo tako nadaljevali, nas nihče na tem prvenstvu ne more premagati."

Šesta zaporedna zmaga v uradnih tekmah nad Italijo, ki Slovenije ni premagala že vse od davnega leta 1995, Slovenijo uvršča na drugo mesto v skupini, zgodovinsko gledano pa jo je zelo približala uvrstitvi med osem najboljših.

Na prejšnjih treh eurobasketih, ki so potekali po istem sistemu kot letos, sta dve zmagi vedno zadostovali za preboj v četrtfinale. A hkrati nobena od teh ekip, ki so napredovale s četrtega mesta, v četrtfinalu ni zmagala.

Slovenija bi si lahko že v prvem polčasu priigrala ugodnejše izhodišče, vendar si višjega vodstva od šestih točk ni mogla priigrati, saj so Italijani fantastično zadevali izza črte, ki označuje met za tri točke. Zadeli so kar sedem poskusov od enajstih in se tako vsakič, ko si je Slovenija priigrala nekaj točk naskoka (25:21, 38:32, 43:36), vrnili v igro. V drugih elementih igre je bila Slovenija že v prvih dvajsetih minutah občutno boljša; Italijane je povsem odrezala od obroča, tako da so ti v napadu ujeli le dve žogi, hkrati je natančneje metala za dve točki, uspešno izkoriščala moč in višino pod obročema ter daljšo in bolj raznovrstno zasedbo igralcev.

Gašper Vidmar: "Bila je težka tekma, saj so Italijani dokazali, da so odlični strelci z razdalje. Toda ob pomoči fantastične publike smo jih zasluženo premagali. Dobro smo igrali v obrambi, pomagali en drugemu, uspešno skakali, tako da smo imeli tudi druge in tretje priložnosti, skratka igrali smo, tako kot smo se dogovorili in želeli."

V tretji četrtini je Slovenija prvič prišla do dvomestne prednosti - v 26. minuti na 58:48 po delnem izidu 10:0, vendar je v tem delu zgrešila preveč metov izpod koša, tako da zmagovalec še zdaleč ni bil odločen (60:54).

Italijani so namreč še naprej odlično metali izza polkroga in parali živce slovenskim navijačem, podobno kot sodniška trojka, ki je nekajkrat milo rečeno sodila sumljivo in v prid Italije.

Tako je bila slednja v igri za zmago vse do zaključka oziroma dokler nista stvari v svoje roke vzela brata Dragić.

Mirza Begić: "Italijani so dokazali, da so dobra ekipa. Niso se predali niti, ko smo prišli do prednosti desetih točk. Takoj, ko smo se sprostili, so zadeli trojko in se vrnili v igro. S to zmago se nam je odvalil velik kamen od srca, saj smo morali po dveh zaporednih porazih v Celju pokazati, da smo iz pravega testa."

Mlajši Zoran (15 točk, 10 skokov) je dvakrat zapored zadel, ko sta se začeli zadnji dve minuti, in poskrbel za vodstvo 77:72 in 79:74, Goran, ki je bil z 22 točkami (6 podaj) najboljši strelec tekme, pa je bil najprej natančen 43 sekund pred koncem za 81:75 in nato še v zadnjem napadu Slovenije, ko je s trojko dokončno pokopal upanje Italije in v Stožicah sprožil val navdušenja.

Krater Media Agency

Tekma v številkah

* Dvorana Stožice, gledalcev 10.000, sodniki: Lottermoser (Nemčija), Latisevs (Latvija), Mogulkoc (Turčija).
* Slovenija: Lakovič 2, Balažič 2, Joksimovič 2, Murić 3, Blažič 3 (3:4), Nachbar 13 (2:2), G. Dragić 22 (8:10), Z. Dragić 15, Lorbek 5, Vidmar 9 (3:4), Begić 8 (0:1).
* Italija: Aradori 10 (4:4), Gentile 20 (4:4), Belinelli 11 (3:4), Diener 5, Cusin 10 (2:2), Datome 16 (4:4), Cinciarini 5 (2:2).
* Prosti meti: Slovenija 16:21, Italija 19:20.
* Met za dve točki: Slovenija 25:50, Italija 14:40.
* Met za tri točke: Slovenija 6:18 (G. Dragić 2, Murić, Nachbar, Z. Dragić, Lorbek), Italija 10:21 (Datome 4, Gentile 2, Belinelli 2, Cinciarini, Diener).
* Skoki: Slovenija 44 (30 + 14), Italija 29 (24 + 5).
* Osebne napake: Slovenija 25, Italija 23.
* Pet osebnih: Lorbek (39.).