Šport

Slovenski judoisti trikrat na stopničkah

STA/M.J.
14. 6. 2014, 19.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Z današnjimi dvoboji v sedmih težnostnih kategorijah - štirih ženskih in treh moških - se je v Podčetrtku začelo deseto dvodnevno jubilejno tekmovanja za evropski pokal v judu. Odlično sta nastopili Tina Trstenjak (do 63 kg) in Petra Nareks (do 57 kg), ki sta osvojili drugi mesti, na zmagovalne stopničke pa se je povzpel tudi Adrian Gomboc.

GregaWernig

Petra Nareks je bila v prvem krogu prosta, nato pa je zapovrstjo premagala Nizozemko Eleo De Gans, Avstrijko Desiree Klinger, v polfinalu pa še Nemko Emily Dotzler. V finalu se je izkušena judoistka pomerila z Italijanko Mario Centracchio, dvoboj se je končal neodločeno, v podaljšku pa je Italijanki uspel zmagoviti met.

Tina Trstenjak je bila v prvem krogu prosta, v drugem je premagala Francozinjo Linsay Tsang Sam Moi, v tretjem Hrvatico Andrejo Daković in v polfinalu Francozinjo Caroline Peschaud. V finalu se je naša judoistka udarila z Nizozemko Jennifer Wichers, dobila tri kazni in izgubila dvoboj.

Uspeh Trstenjakove in Nareksove je dopolnil Adrian Gomboc. V kategoriji do 66 kg je osvojil tretje mesto. V prvem krogu je bil prost, v drugem je premagal Nizozemca Krijna Schettersa, v tretjem izgubil proti Francozu Kilianu Le Blouchu, nato pa v repasažu ugnal Rusa Ferdinanda Karapetiana. Za njim je ugnal še njegovega rojaka Hadzija Kumukova in v dvoboju za tretje mesto še enega Rusa, Islama Hametova.

Manj sreče so imeli Jan Pungaršek, David Starkel (oba do 60 kg), David Kukovec, Rok Plešnik, Matjaž Trbovc (vsi do 66 kg), Tilen Vidovič (do 73 kg) in Manja Kropfl (do 57 kg). Z izjemo Starkela, ki je enkrat zmagal in enkrat izgubil, so vsi drugi izpadli po porazih v uvodnih dvobojih.

"Glede na to da bo nekaj naših najboljših nastopilo jutri, sem z današnjim izkupičkom zadovoljen. Nareksovi je v finalu do uspeha manjkalo malce sreče, Trstenjakova je v finalu imela zelo neugodno tekmico, Gomboc pa je znova dokazal nadarjenost," je po današnjem prvem tekmovalnem dnevu povedal strokovni direktor Judo zveze Slovenije Marjan Fabjan.

Na tekmovanju sicer nastopa 316 judoistov in judoistk iz 27 držav. Izmed najboljših iz različnih razlogov manjkajo Rok Drakšič, Matjaž Ceraj, Jesenko Četič, Andraž Jereb in Aljaž Sedej ter Lucija Polavder. Slednja je poleg Urške Žolnir aktivna pri organizaciji prireditve, v katero je vpet predvsem celjski judo klub Z'dežele Sankaku.

V nedeljo se bodo predtekmovanja začela ob 10. uri, na sporedu bodo kategorije do 70, 78 in nad 78 kg za ženske ter do 81, 90, 100 in nad 100 kg za moške.