Šport

Uspešen zaključek Mladinskega evropskega prvenstva v lokostrelstvu v Ljubljani

U.K.
26. 5. 2014, 10.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Lokostrelski praznik v Stožicah (Mladinsko evropsko prvenstvo 2014) se je sklenil z velikim finalom, kjer so se v dvobojih za medalje še zadnjič srečali najboljši med posamezniki. V zares lepem vzdušju in ob glasni podpori s tribun so bili gledalci deležni vrhunskih predstav najboljših med najboljšimi.

Arhiv izvajalca

Letos žal ni bilo med njimi naših tekmovalcev, saj so vsi izpadli že v eliminacijah. Med visokimi gosti smo na zaključnem delu tekmovanj letos lahko pozdravili veleposlanika Republike Irske v Sloveniji, g. Kierana Dowlinga, generalnega sekretarja World Archery (WA) - svetovne lokostrelske zveze, g. Toma Dielena, predsednika World Archery Europe (WAE) g. Maria Scarzello, generalno sekretarko World Archery Europe (WAE), go. Marinello Pisciotti, člana sveta WAE, g. Hakana Cakirogluja, ki je bil tudi tehnični delegat na prvenstvu, župana Ljubljane, g. Zorana Jankovića in več predsednikov nacionalnih lokostrelskih zvez sodelujočih držav. Visoki gostje in funkcionarji WA in WAE ter župan Zoran Janković so ob asistenci predsednika LZS, g. Leona Uratnika in naše najboljše lokostrelke, Toje Černe, ki se je prejšnjo noč vrnila s srebrno medaljo s tekme za svetovni pokal v Kolumbiji, podelili medalje in priložnostna darila najboljšim.

Arhiv izvajalca

Letos je brez dvoma najboljša država po osvojenih medaljah Turčija, katere številni lokostrelci so prikazali res odlične predstave. Tradicionalno dobro so se odrezali tudi Rusija, Ukrajina, Hrvaška, Danska in Francija.
Kot zanimivost lahko omenimo, da sta v Ljubljani nastopila oba trenutno najboljša mlada lokostrelca s sestavljenim lokom na svetu - med mladinci Danec Stefan Hansen in med kadeti Hrvat Domagoj Buden, ki sta svoja naslova svetovnih prvakov potrdila tudi z zlatima medaljama na Evropskem prvenstvu. Stefan Hansen je v finalu premagal enega največjih presenečenj tekmovanja, srbskega lokostrelca Vargo Akosa, ki je Srbiji pristreljal sploh prvo medaljo na velikih lokostrelskih tekmovanjih.
Med slovenskimi tekmovalci se je letos najbolj izkazala kadetinja z ukrivljenim lokom, Ivana Laharnar, ki je v težkih vetrovnih razmerah pristreljala vse do finala. Osvojila je bronasto medaljo na turnirju za doseganje kvot za Olimpijske igre mladih letos v Nanjingu na Kitajskem. Slovenija bo tako imela na tem največjem tekmovanju mladih športnikov dva svoja predstavnika (po enega v moški in ženski konkurenci).

Arhiv izvajalca

Praktično cel teden so lokostrelska javnost, prijatelji in domači nastopajočih športnikov, lahko spremljali vse dogajanje na prvenstvu v Ljubljani v živo, preko kamer na prizorišču, neposredno povezanih v svetovni splet. Zadnja dva dneva, ko so potekali finalni dvoboji, pa je bil prenos še bolj pester. Še posebej sobotni dvoboji posameznikov so bili svojevrstno doživetje, saj jih je spremljalo več kamer ob prizorišču in so s pomočjo režiserja skrbeli za zares profesionalen prenos preko spleta in na veliki zaslon ob samem tekmovališču. To je bila doslej izključno domena tekmovanj na najvišjem nivoju (za svetovni pokal in na svetovnih prvenstvih), slovenski organizatorji pa so s tem postavili nov organizacijski in kvalitativni mejnik in nivo, ki ga bodo morali slediti organizatorji podobnih tekmovanj v prihodnje.
Ob sklepu tekmovanja je zbrane nagovoril predsednik LZS, g. Leon Uratnik in jim zaželel uspeha na nadaljnji tekmovalni poti. Zadovoljni obrazi udeležencev in gledalcev na tribunah so pričali o uspelem prvenstvu. Da je temu res tako, je v svojem zaključnem govoru posebej poudaril tudi predsednik WAE, g. Scarzella, ki je je zahvalil tako športnikom kot organizatorjem ter uradno končal tekmovanje. Ko sta se z droga ob spremljavi uradnih himn spustili še slovenska zastava in zastava WA, je bil pester lokostrelski teden dokončno sklenjen.
Prizadevni organizatorji Lokostrelske zveze Slovenije so skupaj z utečeno ekipo prostovoljcev opravili veliko delo in vrhunsko izpeljali to Evropsko mladinsko prvenstvo.