Vreme te dni

Neugodna trojka: megla, mraz in velika onesnaženost zraka

T.L.
8. 12. 2016, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Razmere so zelo neugodne: v hribih so temperature višje kot v nižinah. Mejne vrednosti PM10 bodo do nedelje visoke.

Profimedia
Jutra bodo po nižinah meglena.

Če si želite konec tedna uloviti nekaj sončnih žarkov, se boste morali povzpeti na višino. Danes in predvsem v soboto bo v nižinah prevladovalo megleno vreme, tudi ob morju, pravi Brane Gregorčič, dežurni meteorolog na Agenciji za okolje (Arso). Na višini med 800 in 2000 metri temperature presegajo nič stopinj Celzija, medtem ko so v nižjih predelih pod ničlo. Tudi čez dan se temperature v nižjih predelih ne bodo bistveno povišale. 

V teh dneh so namreč temperature posameznih krajev odvisne od mikrolokacije. Višje ležeči kraji bodo imeli višje temperature, v nižjih (Koroška in Ljubljana) pa bo bolj hladno: tako so na primer na Brniku izmerili minus 8 stopinj Celzija, na Krvavcu pa 5 stopinj Celzija, pojasni sogovornik. 

V petek bo zaradi rahlega vetra meglenost manjša od današnjega in tudi sobotnega dne, vendar pa veter ne segal do nižin in "pregnal" megle.

Pozor, med ogrevanjem ne škodujte sebi in drugim

In še opozorilo Arsa, ki se v zadnjih dneh pogosto pojavlja: danes in v naslednjih dneh pričakujejo preseganje mejne vrednosti PM10 v celinski Sloveniji. Na Primorskem sicer preseganj ne pričakujejo. Koncentracije bodo predvsem od petka do nedelje visoke preko celega dneva. V nedeljo bo več vetra in se bo tudi zato situacija izboljšala. 

Po dosedanjih projekcijah se bo hladno in suho vreme nadaljevalo tudi v prihodnjem tednu.