PREHRANSKA VARNOST

Ohranjajo in obujajo stare slovenske sorte

sk
8. 12. 2016, 07.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V času, ko se na globalnem trgu združujejo semenarske korporacije, je ključnega pomena, da ohranimo avtohtone vrste vrtnin in poljščin, ki jih že 110 let gojijo v Semenarni Ljubljana.

Semenarna Ljubljana
Avtohtona solata Mima je rozetasta mehka krhkolistna solata, ki dobro prenaša sušo.

Do februarja 2017 bodo poravnali vse dolgove od prisilne poravnave.

»Takšna proizvodnja, ki teče dan in noč, je jamstvo, da Semenarna stabilno in uspešno posluje zadnja tri leta, ko ima novega lastnika, in bo poslovala še naprej. V teh letih družba v povprečju dosega petodstotno letno rast glede na preteklo leto in po nekaj letih ponovno ustvarja pozitiven poslovni izid. Hkrati dosega stroškovno učinkovitost z optimizacijo procesov,« je za Kmečki glas povedal Aleš Šabeder. Njihove trgovine Kalia in Rodovita, zdaj jih je že 37 po vsej Sloveniji, so zanimive ne le za kmete, ampak tudi za vrtičkarje, vrtnarje, ljubitelje lepo urejenega vrta in doma ter lastnike malih živali, saj slovijo po strokovnem osebju, prijaznosti in konkurenčnih cenah.

Novost mikrogreens prihaja tudi v urbana okolja. Z željo čim bolj ustreči kupcem se trudijo tudi na razvojnem področju. Tako so za sezono 2017 pripravili nove semenske sorte, posebej pa so ponosni na nov izdelek, ki je uporabnikom znan pod imenom mikrogreens. Gre za mini rastline, ki zrastejo v majhnih posodah na okenskih policah ali kuhinjskih pultih in jih lahko gojimo tudi v kmetijstvu manj prijaznih urbanih okoljih.

semenarna ljubljana
Obujen feferon mora prav tako prestati preizkus, da z generacijami ne bo izgubljal svojih lastnosti.

Poslovno leto zaključujejo z dobičkom 

Letošnja sezona je bila kljub prvomajskemu snegu, ki je vrtičkarje zaustavil pri spomladanskem zagonu na vrtu, za Semenarno uspešna. Dosegli so rast na domačem in tudi na tujih trgih, s katero spadajo med hitreje rastoča podjetja v tej panogi. »Pozitivno poslovanje Semenarni omogoča redno poravnavanje vseh tekočih obveznosti do dobaviteljev, države, zaposlenih, ob tem pa odplačuje še stare kredite, ki so se nakopičili pod prejšnjimi lastniki in zaradi katerih se je družba znašla v postopku prisilne poravnave. Družba bo do 6. februarja 2017 v skladu s sklepom sodišča v celoti poravnala obveznosti iz naslova prisilne poravnave. Vzporedno tečejo tudi pogajanja z bankami upnicami za reprogram starih dolgov, tako da bo družba lažje dosegala zastavljene cilje,« je pojasnil Šabeder.

Semenarna Ljubljana
Avtohtoni slovenski bob in ostale obujene sorte bodo na trg poslali čez tri leta, ko bodo končali testiranja.

Domače sorte zagotavljajo prehransko varnost 

Avtohtona flora: Slovenske sorte ne le ohranjajo, ampak tudi obujajo že pozabljene skoraj izumrle sorte naših babic in dedkov.

V Semenarni se zavedajo prednosti domačih sort pred tujimi zaradi njihove prilagojenosti rastnim razmeram pri nas, zato že vrsto let skrbijo in vzdržujejo večino teh sort in so ponosni, da lahko aktivno sodelujejo pri ohranjanju slovenske kulturne dediščine. Avtohtone domače sorte so prilagojene našim okusom in so nepogrešljive v domači slovenski kuhinji. Poznane in cenjene so tudi v sosednjih državah nekdanje Jugoslavije, kar je posledica skupnega življenja in podobnih prehrambnih ter kulturnih navad.

Domače avtohtone sorte predstavljajo neprecenljivo naravno dediščino domačih polj in vrtov. S svojimi lastnostmi uspešno kljubujejo podnebnim razmeram, kljub ekstremom (vročina, suša, mraz) dajejo zadovoljive in predvsem zelo okusne pridelke ter posledično zagotavljajo prehransko varnost prebivalcem. To je posebej pomembno danes, ko se v svetu združujejo velike semenarske družbe. Naj omenimo nedavni nakup multinacionalnega podjetja Monsanto, ki ga je opravila multinacionalka Bayer. Ta kmetom in posredno potrošnikom ponuja semena, ki ne izvirajo iz lokalnega okolja, pogosto pa so tudi gensko spremenjena.