Odtrgal se je oblak

FOTO: Na Obali zalivalo stanovanja in kleti

G.G.
21. 11. 2016, 08.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Po obilnem deževju se obeta bolj suh in nadpovprečno topel teden za drugo polovico novembra.

Igor Škof
Tako je zalilo gostinski lokal v Strunjanu.

Po močnem deževju v soboto so pretoki rek upadli, močnejše padavine pa so jo v noči na ponedeljek zagodle na Obali. Vremenoslovci so sporočili, da se je v nedeljo zvečer "odtrgal oblak". V nekaj urah je nato v Portorožu padlo več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter.

V nalivih je poplavilo več stanovanj v Izoli, Piranu in Strunjanu, zalilo pa je tudi nekaj kleti, tako da so imeli gasilci polne roke dela. Uprava za zašito in reševanje je zjutraj poročala, da plaz ogroža hišo na Istrski cesti v Kopru.

Že pred dvema letoma so Strunjančani po navedbah Primorskih novic opozarjali, da je obnova ceste slabo izvedena, odvajanje meteornih voda pa - tako kot je urejeno - ne zagotavlja poplavne varnosti. Jaškov namreč ni moč odpreti, kanalizacijske cevi so preozke, zato sredi Strunjana ob obilnem deževju, kakršno je bilo nedeljsko, hitro nastane zamašek, voda pa tako najde pot v notranjost stavb.

Suho in nadpovprečno toplo

V prihodnjih dneh ne bo več nevarnosti poplav. Danes bo v severovzhodni Sloveniji delno jasno in povečini suho. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno, ponekod na Primorskem tudi megleno. Predvsem v zahodni in južni Sloveniji bo občasno deževalo. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 17, na severozahodu okoli 10 stopinj C.

Jutri bo na vzhodu delno jasno, zjutraj ponekod tudi megleno. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno. V zahodnih krajih bo občasno deževalo. Še vedno bo zelo toplo. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 10, na Primorskem do 14, najvišje dnevne od 12 do 17 stopinj C.