Vreme

Zapade lahko do 30 centimetrov snega, po nižinah grozi plundra

G.G./STA
29. 1. 2015, 11.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Drugič v »letošnji« zimi pričakujemo nekoliko izdatnejšo pošiljko snega. Toda ne povsod, predvsem v nižinah juga in vzhoda države bo deloma deževalo deloma snežilo.

Thinkstock

Po podatkih izurjenih vremenoslovcev se bodo v noči na petek padavine razširile nad večji del Slovenije. Sprva bo rahlo snežilo, nato bo sneg predvsem v južni in deloma vzhodni Sloveniji prehajal v dež. Najvišje dnevne temperature bodo od -1 do 5, ob morju do okoli 8 stopinj C.

Jutri dopoldne se bodo padavine krepile, deloma bo deževalo, deloma snežilo. Popoldne bo dež povsod v notranjosti države prešel v sneg.

In kje bo zapadlo največ snega? Meteorolog Andrej Pečenko iz Agencije RS za okolje (Arso) pravi, da bo več dežja na jugu in vzhodu države, pa tudi v Ljubljani bo precej mešano, tako da je prav možno, da bo na pločnikih nastala skrajno zoprna snežna brozga. Skratka, več snega, od 15 do 30 centimetrov, bo v višjih predelih, medtem ko bo po nižinah najverjetneje bolj klavrno.

Ob sneženju so bolj negotove tudi razmere na slovenskih cestah. Policija zato voznike poziva, naj ustrezno pripravijo vozila in dosledno upoštevajo cestnoprometne predpise, pri vožnji pa naj bodo strpni.

Vozniki naj bodo bolj pozorni

V pričakovanih zimskih razmerah naj vozniki računajo na daljši čas potovanja, zato naj se na pot odpravijo prej kot običajno. Spremljajo naj prometne informacije in vozijo s prilagojeno hitrostjo. Predvsem pa naj se zavedajo, da je v slabih voznih razmerah že najmanjša napaka lahko usodna.

Pozimi naj vozniki nekoliko povečajo varnostno razdaljo, zavirajo pa naj postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko. Vozijo naj čim bolj enakomerno in brez sunkovitega oziroma nenadnega spreminjanja smeri vožnje.

Zimsko opremo za vozila s skupno maso do 3,5 tone sestavljajo štiri zimske pnevmatike z minimalno globino profila tri milimetre ali štiri letne pnevmatike z minimalno globino tri milimetre in snežne verige. Vozniku, ki nima ustrezne opreme, grozi denarna kazen v višini 40 evrov, če ovira promet, pa kazen znaša 500 evrov in pet kazenskih točk.

Svoja vozila morajo na zimski čas ustrezno pripraviti tudi vozniki tovornih vozil. Zimsko opremo vozil s skupno maso nad 3,5 tone sestavljajo dve zimski pnevmatiki na pogonskih kolesih z najmanj trimilimetrskim profilom in lopata. Tovorno vozilo je lahko opremljeno tudi s štirimi letnimi pnevmatikami z minimalno globino profila tri milimetre, snežnimi verigami in lopato.

Policist lahko motorno ali priklopno vozilo, ki v zimskih razmerah nima predpisane opreme, izloči iz prometa oz. vozniku prepove nadaljnjo vožnjo. Prav tako na njem ne sme biti snega ali ledu, saj se lahko raztreseta z vozila.