Vreme

Pozor! Nevarnost neurij s točo in naraslih hudournikov

G.G.
13. 8. 2014, 10.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Že ponoči so plohe naznanile uvod v deževna in z nevihtami ter sunki vetra zaznamovana dneva. Najhujše nevihte so sprva pričakovane v zahodni in južni Sloveniji, kasneje pa tudi drugod po držav. Nevarnost lahko predstavljajo tudi narasli hudourniki, zaradi česar je Arso za zahodno polovico države že danes razglasil oranžni alarm, ki bo jutri veljal za vso državo.

Reuters
Agencija RS za okolje in prostor (Arso) opozarja, da se bodo danes proti večeru in ponoči krepile krajevne padavine in nevihte, sprva predvsem v zahodni in južni Sloveniji, kasneje tudi drugod po državi. Možna bodo neurja z nalivi in točo ter sunki vetra. Jutri dopoldne bodo nalivi pogostejši tudi v vzhodni polovici države. Ob tem bodo možni hitri porasti hudournikov in drugih vodotokov.

Arso

Zaradi tega so za danes za zahodno polovico države razglasili oranžni alarm, za jutri pa bo veljal za vso Slovenijo.

In kaj pomeni oranžni alarm? »Vremenske razmere so lahko nevarne. Napovedani možni meteorološki pojavi so neobičajni oziroma se pojavljajop manj pogosto. Gmotna škoda in žrtve so možne.Bodite zelo pozorni in se redno seznanjajte s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami. Zavedajte se tveganj, ki se jim morda ne boste mogli izogniti. Upoštevajte uradno izdana priporočila,« opozarjajo meteorologi.

Arso

Jutri popoldne bodo padavine slabele in proti večeru povečini ponehale. Na Primorskem se bo delno zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 17, na Primorskem okoli 20, najvišje dnevne od 16 do 20, na Primorskem do 27 stopinj C.