Afganistan

Stroko skrbi zmanjšanje proizvodnje opija, narkomani iščejo še bolj nevarne rešitve

J.V./STA
26. 6. 2024, 12.00
Posodobljeno: 26. 6. 2024, 12.09
Deli članek:

Strokovnjaki ZN za droge opozarjajo, da bi zmanjšanje proizvodnje opija v Afganistanu lahko povečalo povpraševanje med uživalci heroina po nevarnih alternativnih snoveh. Urad za droge in kriminal (UNODC) v danes objavljenem poročilu izpostavlja pojav močnih sintetičnih opioidov, kot je nitazen, ki so v Evropi vse bolj razširjeni.

Profimedia
UNODC v najnovejšem poročilu o drogah opozarja zlasti na sintetični nadomestek za heroin, nitazen.

Strokovnjaki pri UNODC so zaskrbljeni, da bi zmanjšanje proizvodnje opija po talibanski prepovedi gojenja v Afganistanu, ki je bil več let največji proizvajalec tega narkotika, lahko povzročilo povečanje uporabe novih in nevarnih alternativnih snovi, saj odvisniki od heroina prehajajo na sintetične droge, ki so vse bolj razširjene v Evropi. UNODC v najnovejšem poročilu o drogah opozarja zlasti na sintetični nadomestek za heroin, nitazen.

Nitazeni so se nedavno pojavili v več državah z visokimi dohodki, kar je povzročilo povečanje števila smrti zaradi prevelikih odmerkov, opozarja UNODC s sedežem na Dunaju. V poročilu je navedeno, da so drogo našli v Belgiji, Kanadi, Estoniji, Latviji, Sloveniji, Veliki Britaniji in ZDA.

Svetovna proizvodnja opija je lani upadla za 74 odstotkov na nekaj manj kot 2000 ton. Po besedah strokovnjaka UNODC Thomasa Pietschmanna za zdaj na trgu ni opaziti ozkega grla pri dobavi, bo pa do njega prišlo in takrat bi, kot pravi, lahko nastopile težave.

Število ljudi po vsem svetu, ki uživajo droge, je leta 2022 naraslo na 292 milijonov, kar je za 20 odstotkov več kot pred desetimi leti. Največji delež predstavljajo uživalci konoplje, teh je 228 milijonov. Sledijo uživalci opioidov (60 milijonov), amfetaminov (30 milijonov), kokaina (23 milijonov) in ekstazija (20 milijonov), še navaja poročilo.

UNODC skrbi tudi močan porast proizvodnje in uporabe kokaina. To ne vodi le v nasilje v Južni Ameriki in na Karibih, ampak tudi v zdravstvene težave v Evropi, so zapisali v poročilu.

Zaradi alkohola letno po svetu umre tri milijona ljudi

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je v svojem najnovejšem poročilu o alkoholu in zdravju predstavila ugotovitve glede uživanja alkohola po svetu in vplivu na zdravje. Pri tem ugotavlja, da ljudje po vsem svetu sicer pijejo manj alkohola, vendar pa je ta trend veliko prepočasen.

Zaradi uživanja alkohola vsako leto po svetu umre skoraj tri milijone ljudi, in sicer zaradi vožnje pod vplivom alkohola, nasilja in zlorabe zaradi alkohola ter številnih bolezni in motenj.

Organizacija ZN pri tem poudarja, da je stopnja umrljivosti v zadnjih letih nekoliko upadla, a ostaja "nesprejemljivo visoka". Cilja zmanjšanja porabe za 20 odstotkov do leta 2030 glede na leto 2010 tako ni mogoče doseči, so zapisali v poročilu, ki je bilo objavljeno v torek.

Leta 2019 je zaradi uživanja alkohola umrlo 2,6 milijona ljudi, kar predstavlja 4,7 odstotka vseh smrti po vsem svetu v tem letu. Skoraj tri četrtine teh smrti je bilo med moškimi. Največji delež smrti zaradi alkohola v letu 2019 - 13 odstotkov, je bil med starimi od 20 do 39 let.