Vročinski rekordi

Tako zgodnjega vročinskega vala v Grčiji ne pomnijo

M.G.
13. 6. 2024, 13.17
Posodobljeno: 13. 6. 2024, 13.38
Deli članek:

Atenska akropola, najbolj obiskana turistična točka v Grčiji, je bila v sredo v najbolj vročih urah zaprta za javnost, saj je državo zajel najzgodnejši vročinski val, ki je povzročil tudi zaprtje nekaterih šol in izdajo zdravstvenih opozoril.

Profimedia
Neznosna vročina pesti te dni Grčijo.

Meteorologi so ugotovili, da gre za najzgodnejši vročinski val (v Grčiji vročinski val pomeni temperature, ki vsaj tri dni zapored presegajo 38 stopinj Celzija) v zgodovini moderne Grčije. "Ta vročinski val se bo zapisal v zgodovino," je na državni televiziji ERT dejal meteorolog Panos Giannopoulos in dodal "V 20. stoletju nikoli nismo imeli vročinskega vala pred 19. junijem. V 21. stoletju smo jih imeli več, vendar nobenega pred 15. junijem."

Zaradi tega so v sredo in tudi v četrtek v času najmočnejše vročine zaprli za javnost tudi Atensko akropolo. Arheološko najdišče, ki je na Unescovemu seznamu je zaprto od poldneva pa do 17.00 ure, saj so vročine v tem času presegle 43 stopinj Celzija. Tudi v sami prestolnici danes pričakujejo vročinski rekord, napovedujejo, da se bo živo srebro dvignilo nad 43 stopinj Celzija.

Ministrstvo za podnebno krizo in civilno zaščito je hkrati opozorilo na zelo povišano nevarnost požarov v naravi v regiji Atika okoli Aten. Zaradi vročine so tudi šole ostale zaprte v več regijah države v sredo in bodo to storile znova v četrtek. Ministrstvo za delo pa je zaposlenim v javnem sektorju svetovalo, naj delajo od doma, če je to le mogoče. Odrejen je tudi nujen premor od 12. do 17. ure za vsa dela na prostem, vključno z dostavo hrane, kakor so to bili primorani storiti ta teden tudi v Cipru.

Nekateri delodajalci so svojim zaposlenim ukazali naj svoj delovni dan začnejo prej, da se izognejo največji vročini. Eden takšnih je tudi električar Fotis Pappous, ki je skrit pod senčnikom dejal, da je na ukaz delodajalca začel z delom, z za Grke nepredstavljivo zgodnjo uro, že ob 6. uri zjutraj. "Pri taki vročini bi bilo opravljati delo sicer preveč tvegano,", je dejal 46-letnik, medtem, ko je popravljal električni števec v bližini osrednjega trga v Atenah.

Ne morejo pa si počitka ali premora privoščiti delavci v živahni turistični četrti Plaka. "Nimamo druge izbire, turistična sezona se je začela," je dejala lastnica prodajalne kebaba Elisavet Robou. "Imamo klimatsko napravo in ventilatorje, osebju je dovoljen dodaten odmor, a podnebna kriza je žal tu. Vročinski valovi so letos prišli prej in sezona bo težka," je dejala.

Na postaji podzemne železnice Syntagma v središču Aten so odprli klimatizirano dvorano, da se bi ljudje lahko zatekli na varnost pred vročino, so sporočili na upravi za javni prevoz. Grški Rdeči križ pa je sporočil, da so v središču prestolnice in v okolici Akropole včeraj razdelili približno 12.000 steklenic vode, to bodo storili tudi danes. Neznosno vroče pa je tudi v drugih mestih. V Solunu so učitelji in učenci povedali, da je preverjanje znanje potekalo v težkih razmerah. "V nobeni sobi ni bilo klimatske naprave, zato smo uporabili ventilatorje, nekatere smo učitelji prinesli kar iz svojih domov," je povedal Andreas Karagiannis, 52-letni učitelj matematike. "Izpiti ne bi smeli potekati v takšnih pogojih," pa je povedal 17-letni učenec Yiannis Theodoridis.

Akropolo so sicer zaradi dolgotrajnega vročinskega vala zaprli tudi julija lani. Vročinskemu valu so lani sledili siloviti požari, ki so uničili skoraj 175.000 hektarjev gozdov in kmetijskih površin. Bojijo se, da se ne bi kaj podobnega pripetilo tudi letos.