Tudi čez mejo

Za Ruse le dokaz, kako vpletene so ZDA

G.G./STA
31. 5. 2024, 16.15
Posodobljeno: 31. 5. 2024, 16.23
Deli članek:

ZDA so v četrtek Ukrajini odobrile uporabo ameriškega orožja za napade v Rusiji, vendar le v omejenem obsegu. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov meni, da gre le za uradno potrditev.

Profimedia
Ukrajinska vojaka v Donecku.

"Vemo, da se ameriško orožje že uporablja za poskuse napadov na rusko ozemlje. In to je precej zgovoren dokaz o obsegu vpletenosti ZDA v ta konflikt," je na novinarski konferenci poudaril Peskov. Kremelj je sicer že v četrtek posvaril pred uporabo zahodnega orožja za napade na Rusijo in opozoril, da bi eskalacija napetosti škodila predvsem tistim državam, ki so se zanjo odločile.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v zadnjih tednih zaveznice večkrat pozval, naj odpravijo omejitve, ki so jih postavile Ukrajini glede uporabe njihovega dobavljenega orožja za napade na Rusijo. K njihovi odpravi zaveznice spodbuja tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stotenberg, ki meni, da samoobramba vključuje pravico napadanja legitimnih vojaških ciljev v Rusiji.

Pozivu Ukrajine je v četrtek delno ugodila vlada predsednika ZDA Joeja Bidna, ki je uporabo ameriškega orožja omejila na napade na ruske vojaške cilje tik za mejo v bližini ukrajinskega mesta Harkov. Danes pa je tudi Nemčija Ukrajini odobrila uporabo orožja, ki ji ga je dobavila, za napade na vojaške cilje v Rusiji.

Zelenski je danes pozdravil odločitev Washingtona in meni, da bo to pomagalo pri obrambi Ukrajincev, ki živijo ob meji z Rusijo.

Kaj bo naslednji korak oziroma zahteva Zelenskega? Da pošlje zveza Nato svoje vojake v Ukrajino?