Izraelske obtožbe izmišljene

Tudi desno usmerjena Italija nadaljuje s pomočjo Palestincem

G.G./STA
25. 5. 2024, 11.57
Posodobljeno: 25. 5. 2024, 11.59
Deli članek:

Italija bo obnovila financiranje Agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA), je danes ob srečanju s palestinskim premierjem Mohamedom Mustafo napovedal italijanski zunanji minister Antonio Tajani.

Profimedia
Italijanski zunanji minister Antonio Tajani,

"Italija se je odločila, da bo obnovila financiranje projektov, namenjenih pomoči palestinskim beguncem, a šele po strogem nadzoru, ki bo zagotovil, da niti cent tega denarja ne bo namenjen terorizmu," je dejal Tajani, ki je palestinskemu premierju Mustafi obljubil sredstva za pomoč palestinskemu prebivalstvu v višini 35 milijonov evrov. Pet milijonov od te vsote bo namenjenih UNRWA, preostalih 30 milijonov pa bo Italija namenila lastni pobudi Food for Gaza, v kateri sodeluje z agencijami ZN. Tajani je poleg napovedi o ponovnem financiranju palestinskim oblastem izrekel podporo in se zavzel za takojšno prekinitev ognja v Gazi.

UNRWA, ki razpolaga praktično z vso humanitarno pomočjo, ki lahko prispe v Gazo, je od januarja, ko je Izrael nekatere zaposlene obtožil sodelovanja v Hamasovem napadu na južni Izrael 7. oktobra lani, v hudih finančnih težavah. Mnoge zahodne države so zaradi obtožb prekinile financiranje, čeprav so ga odtlej številne že obnovile. Nedovisna preiskava UNRWA, ki jo je vodila nekdanja francoska zunanja ministraica Catherine Colonna, je pokazala na nekatere "nepravilnosti povezane z nevtralnostjo", a izraelskih obtožb zaradi pomanjkanja dokazov ni potrdila.

Palestinski premier Mustafa naj bi se v sklopu svojega prvega obiska v Evropi, odkar je marca prevzel položaj, v Rimu srečal tudi s predsednico italijanske vlade Giorgio Meloni.