Znanstveni preboj

S cepivom proti kožnemu raku

M.G./STA
26. 4. 2024, 22.47
Posodobljeno: 26. 4. 2024, 22.48
Deli članek:

V Veliki Britaniji na bolnikih kot prvi na svetu testirajo prvo personalizirano cepivo mRNA za zdravljenje melanoma, ki bi lahko ustavilo tudi raka na pljučih, mehurju in ledvicah.

Profimedia
(slika je simbolična)

Cepivo, ki vzbuja upanje pri zdravljenju raka, je izdelano za vsako osebo po meri v samo nekaj tednih. Deluje tako, da spodbuja telo, naj poišče in uniči rakave celice ter s tem prepreči ponovitev bolezni. Cepivo mRNA uporablja isto tehnologijo kot cepiva proti covidu-19. Po besedah nacionalne koordinatorke za testiranje Heather Shaw lahko cepivo ozdravi ljudi s kožnim rakom, preizkušajo pa ga tudi pri drugih oblikah raka.

Kot je dejala, je to "ena najbolj vznemirljivih stvari, kar smo jih videli v res dolgem času". Novo cepivo je individualizirana neoantigenska terapija (INT), ki je zasnovano tako, da sproži delovanje imunskega sistema za boj proti določeni vrsti raka. Končni cilj je ozdraviti bolnika raka, je dejala Shaw.

Po zaključeni drugi fazi preizkušanja cepiva, ki je pokazala, da cepivo znatno zmanjša tveganje za ponovitev raka pri bolnikih z melanomom, so raziskovalci začeli zadnjo fazo. Po poročanju britanskih medijev jo vodi University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH).

Druga faza preskušanja cepiva je pokazala, da je bilo pri ljudeh z melanomi z visokim tveganjem, ki so poleg imunoterapije Keytruda prejeli tudi cepivo, za skoraj polovico (49 odstotkov) manj verjetnosti, da bodo umrli ali se bo rak po treh letih ponovil kot pri tistih, ki so prejeli samo Keytrudo. Raziskovalci želijo v tretjo fazo preizkušanja cepiva vključiti širši krog bolnikov, pri čemer upajo, da bodo lahko cepivo testirali na približno 1100 ljudeh, poroča britanska tiskovna agencija PA.