Nasilje v Ekvadorju

Umorili eno najmlajših županj na svetu; 27-letnico s sodelavcem ustrelili v službenem avtu

A. M.
25. 3. 2024, 10.25
Posodobljeno: 25. 3. 2024, 10.29
Deli članek:

Najmlajšo županjo Ekvadorja Brigitte Garcia in enega od njenih uslužbencev so našli umorjena v službenem avtomobilu v nedeljo zgodaj zjutraj, je sporočila policija.

Profimedia
Mlado Brigitte Garcia so ubili ekvadorski skrajneži.

Ekvadorska policija preiskuje smrt Brigitte Garcie, 27-letne županje mesta San Vicente, kot tudi Jaira Loorja, njenega predstavnika za stike z javnostjo. Njuni trupli so našli v Manabiju, oba pa sta imela strelne rane, poroča Reuters. Garcia je bila članica stranke Gibanje za državljansko revolucijo nekdanjega predsednika Rafaela Correea, ki je umor že označil za atentat.

Ta primer je že drugi primer napada na ekvadorsko politično osebje po atentatu na predsedniškega kandidata Fernanda Villavicencia avgusta lani. Slednji je bil glasen kritik korupcije in organiziranega kriminala, kar je v državi, močno zaznamovani s podzemno trgovino z drogami, drzna poteza. Ubili so ga dva tedna pred državnimi volitvami.

Aktualni predsednik Daniel Noboa je januarja v državi razglasil izredne razmere zaradi porasta nasilja, a so oboroženi napadalci že med prenosom njegovega govora v živo napadli televizijsko postajo z namenom njegovega utišanja. Noboa je namreč več kot 22 ekvadorskih kriminalnih združb v preteklosti razglasil za teroristične organizacije, zato je neprestana tarča organiziranega nasilja. V začetku tega meseca so status izrednih razmer v državi podaljšali, še piše Reuters.