Preseganje omejitev

Teslini tovarni na obrobju Berlina grozi utopitev v lastnem dreku

J.V./STA
27. 2. 2024, 17.30
Posodobljeno: 27. 2. 2024, 17.31
Deli članek:

Ameriški proizvajalec električnih vozil Tesla v svoji tovarni v Berlinu "konstantno in pomembno" presega omejitve glede odpadnih voda, presega tudi mejne vrednosti fosforja in skupnega dušika, opozarjajo v lokalnem komunalnem podjetju Strausberg-Erkner Water Association (WSE). V tej luči dopuščajo izklop tovarne iz kanalizacijskega sistema.

Profimedia
Teslina tovarna v Grünheideju, tik pred Berlinom.

V WSE navajajo, da prošnje in opozorila podjetju glede odpadnih voda ne zaležejo. Prihodnji teden bodo zato sklicali izredni sestanek, na katerem naj bi bilo govora o tem, ali Teslino tovarno v Grünheideju, tik pred Berlinom, izklopiti iz lokalnega kanalizacijskega sistema.

WSE namreč zaradi Tesle grozi več milijonov evrov dodatnih stroškov, lahko pa bi prišlo tudi do prepovedi izpusta vseh ostalih odpadnih voda, s katerimi upravljajo, na čistilno napravo Münchehofe. V Tesli medtem trdijo, da za industrijske vode skrbijo sami v svojih obratih. Kot navajajo, odpadne vode res nastajajo pri delovanju sanitarnih prostorov in kuhinj, a gre ob obdelavi industrijske odpadne vode le za navadne komunalne odplake.

Ameriško podjetje sicer želi 300 hektarov veliko tovarno v Grünheideju razširiti, a lokalno prebivalstvo temu ni naklonjeno. Posebej pa so proti tovrstnim načrtom okoljski aktivisti, saj da bi bilo za to potrebno krčiti gozd, ob tem pa gre za vodovarstveno območje.