Pristop k Natu

Erdogan podpisal, usoda Švedov je v rokah Orbana

J.V./STA
25. 1. 2024, 21.55
Posodobljeno: 25. 1. 2024, 22.01
Deli članek:

Švedska po turški potrditvi sedaj čaka le še na zeleno luč Madžarske za pristop k zvezi Nato.

Profimedia
Recep Tayyip Erdogan

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes podpisal pristopni protokol Švedske k zvezi Nato, ki ga je v torek potrdil turški parlament. Protokol je bil objavljen v uradnem listu, s tem pa ga je Turčija ratificirala. Švedski premier je ratifikacijo označil za odločilen mejnik na poti v Nato. Švedska zdaj potrebuje le še zeleno luč Madžarske.

"Pozdravljamo turško ratifikacijo pristopnega protokola Švedske k zvezi Nato," je v odzivu na družbenem omrežju X zapisal švedski premier Ulf Kristersson. "Dosegli smo odločilen mejnik na poti k polnopravnemu članstvu v Natu," je dodal. Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja 2022 spričo ruske agresije na Ukrajino. Članice zavezništva so obe državi v Nato uradno povabile na vrhu zavezništva junija istega leta v Madridu.

Finska se je zavezništvu priključila aprila lani, Švedska pa po turški potrditvi sedaj čaka le še na zeleno luč Madžarske. Ta je blokado pristopa utemeljila s švedsko kritiko stanja pravne države in svobode medijev na Madžarskem. Madžarski premier Viktor Orban je v torek švedskega kolega Kristerssona povabil v Budimpešto na pogovore o vstopu Švedske v Nato. Kristersson je danes potrdil, da je pripravljen na srečanje z Orbanom.