Zasilni pristanek

Med letom na letalu počilo steklo pilotske kabine

S.Š.
13. 1. 2024, 20.24
Posodobljeno: 13. 1. 2024, 20.28
Deli članek:

Letalo družbe All Nippon Airways (ANA) na Japonskem se je vrnilo na odhodno letališče, potem ko je med letom počilo okno v pilotski kabini.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Razpoka se je pojavila na skrajni zunanji od štirih plasti oken, ki obdajajo pilotsko kabino. Incident ni bil resen, a če ga ne bi razrešili, bi lahko bil "precej nevaren", je po poročanju BBC dejal letalski strokovnjak. Nihče na letalu ni bil poškodovan.

Let ANA NH1182 je letel iz mesta Sapporo na Hokaidu v Tojamo, mesto na glavnem japonskem otoku Honšu. Boeing 737 je pristal na letališču New Chitose v Sapporu okoli 12.10 po lokalnem času (3.10 GMT).

"Te stvari se zgodijo"

Tiskovni predstavnik ANA, največjega japonskega prevoznika, je dejal, da so razpoko odkrili, ko je letalo letelo nad Hakodatejem. "Razpoka ni vplivala na tlak v letalu," je dejal tiskovni predstavnik. Letalo se je vrnilo na letališče, kjer je varno pristalo.

Strokovnjak za letalstvo John Strickland je dejal, da vzrok za razpoko še ni znan. "To se zgodi včasih, morda je kaj zadelo okno, na primer ptica, velika toča, to ni nemogoče. Morda občasno steklo poči zaradi dotrajanosti, a je to zelo redko," je dejal.

Dodal je, da bo moral letalski prevoznik zamenjati celotno okno, ne le polomljene plasti, da bi zagotovili popolno varnost letala. "Te stvari se dogajajo, nemogoče je reči, kako pogosto, vendar so lahko precej nevarne, če jih ne popravimo prav čas," je dejal.

Na letalu je bilo 59 potnikov in šest članov posadke.