Ogorčena, ker ni davka na dediščino

31-letnica bo razdelila svoje bogastvo!

G.G.
10. 1. 2024, 21.08
Posodobljeno: 10. 1. 2024, 21.22
Deli članek:

31-letni Marlene Engelhorn se zdi nepošteno, da bi podedovala milijone, če ni za to niti mignila s prstom. Prav perfidno pa se ji zdi, da avstrijska država pri dedovanju ne pobere davka.

Profimedia
Marlene Engelhorn je potomka ustanovitelja nemškega kemijskega giganta BASF Friedricha Engelhorna.

Že pred dvema letoma je Marlene napovedala, da bo podarila vsaj 90 odstotkov svoje dediščine, ki jo bo prejela po smrti babice. Traudl Engelhorn-Vechiatto, težka skoraj štiri milijarde evrov, je umrla septembra 2022, zdaj pa je prišel čas, da se uredi dedovanje. »Podedovala sem bogastvo in z njim moč, ne da bi karkoli storila. Država pa noče tega niti obdavčiti. Če politiki ne naredijo svoje dela in poskrbijo za redistribucijo, potem moram pač sama,« je dejala Marlene, ki se je odločila, da bo oblikovala 50 člansko skupino državljanov, ki bo odločila, kam s približno 25 milijoni, ki jih je podedovala.

Danes je začela Marlene razpošiljati obvestila naključno izbranim avstrijskih državljanom. Poziva jih, naj se prijavijo na spletu ali s telefonskim klicem. Med njimi bodo izbrali 50 ljudi in 15 zamenjav, če bo kdo odstopil. Od marca do junija bodo v Salzburgu potekala srečanja, sestanki, na katerih bodo izbrusili načrt razdelitve 25 milijonov evrov. Marlene zagotavlja, da ne bo imela možnosti preglasovanja. V primeru, da ne bodo prišlo do rešitve, ki jo bo podprla večina, bo denar ostal pri Marlene Engelhorn, ki je sicer finančno preskrbljena.

V Avstriji so leta 2008 ukinili davek na dediščino. Socialdemokrat si prizadevajo, da bi bi ga ponovno uvedli. Če se bodo na letošnjih parlamentarnih volitvah povzpeli v vlado, si bodo prizadevali, da ga ponovno uvedejo.