Val nasilja

Ekvador drvi v popoln kaos, vlada vojno stanje, zaskrbljeni so tudi v soseščini

S.R.
10. 1. 2024, 08.58
Posodobljeno: 10. 1. 2024, 09.41
Deli članek:

Zaradi stopnjevanja nasilja, za katerim stojijo kriminalne združbe, v Ekvadorju vladajo kaotične razmere. Predsednik Daniel Noboa je razglasil izredne razmere ter kriminalne združbe označil za teroristične organizacije in legitimne vojaške tarče. V državi tako vlada skorajda vojno stanje.

Profimedia
V številnih ekvadorskih mestih je na ulicah prisotna vojska.

O močno zaostrenih razmerah v Ekvadorju, ki so včeraj eskalirale celo do oboroženega vdora v studio televizije TC v mestu Guayaquil, smo že poročali. Oboroženi in zamaskirani moški so zaposlene med prenosom v živo prisilili, da so se ulegli ali usedli na tla. Prenos so po približno 20 minutah prekinili. Kot poroča tiskovna agencija Reuters, so moški ob vstopu v zgradbo, ki si jo TC deli z več radijskimi postajami in javno televizijo Gamavision, najprej onesposobili osebje, nato naj bi na vhod namestili eksplozivne naprave. Policija je zadevo vendarle uspela razrešiti brez žrtev, pri čemer so aretirali 13 napadalcev ter zasegli večje količine orožja in eksploziva. »Rešeni so vsi talci, storilci pa bodo odgovarjali pred roko pravice in bodo obsojeni zaradi terorizma,« so na omrežju X navedli policisti. Televizija je še istega večera nadaljevala s prenosom.

Profimedia
Izredne razmere v Ekvadorju.

V vojni s kriminalom

V Ekvadorju, nekdaj mirnem zatočišču med največjima izvoznikoma kokaina Kolumbijo in Perujem, se v zadnjih letih srečujejo z valom nasilja, ki je posledica boja za nadzor nad trgovino z drogo med različnimi kriminalnimi združbami, povezanimi z mehiškimi in kolumbijskimi karteli. Razmere so se dramatično zaostrile v nedeljo, ko je iz zapora v Guayaquilu pobegnil vodja vplivnega narkokartela Los Choneres Jose Adolfo Macias alias Fito. V več zaporih so nato izbruhnili nemiri, pripadniki tolp pa so ugrabili vsaj sedem policistov. Zaostrovati se je sicer že začelo lanskega novembra, ko je zaprisegel nov predsednik Daniel Noboa, ki je narkokartelom in kriminalnim združbam napovedal vojno ter je obljubil, da bo naredil križ čez nasilje, povezano s trgovino z drogo. Noboa je v odzivu na nasilje v zaporih že v ponedeljek razglasil 60-dnevne izredne razmere. Včeraj je storil še korak več ter je 22 kriminalnih združb, vključno z narkokartelom Los Choneros, razglasil za »teroristične organizacije.« Naznanil je še, da v državi poteka »notranji oboroženi spopad.« Kot so včeraj sporočile ekvadorske oblasti, je nasilje odgovor kriminalcev na vladni načrt o gradnji novega strogo varovanega zapora, v katerega bi premestili vodje kriminalnih združb. »Današnji dogodki kažejo, da ukrepi in odločitve, ki jih sprejema nacionalna vlada, močno vplivajo na delovanje kriminalnih združb, zaradi česar so začeli val nasilja, s katerim želijo prestrašiti prebivalstvo,« je poudaril prvi mož generalštaba ekvadorskih oboroženih sil admiral Jaime Vela. Vela je izpostavil, da so kriminalne združbe, ki jih je imenoval Noboa, odslej legitimne vojaške tarče.

Profimedia
Ekvadorski predsednik Daniel Noboa je narkokartelom napovedal vojno.

Incidenti po vsej državi

Kar zadeva sedem policistov, ki so jih pripadniki tolp ugrabili v mestih Machala in Quito ter v provinci Los Rios, so tri, ugrabljene v Machali, do včerajšnjega večera uspeli rešiti. V operaciji so aretirali deset ljudi. V zadnjih dnevih so hkrati iz več mest po državi poročali o eksplozijah, a so informacije o vzrokih in drugih okoliščinah skope. V torek zjutraj so pobeg iz zapora zabeležili v mestu Riobamba, kjer je skupaj s pajdaši pobegnil Fabricio Colon Pico. Slednji naj bi bil vpleten v načrtovanje napada na generalno tožilko Diano Salazar Mendez, ki je v zadnjem obdobju zarezala v srce ekvadorske korupcije. Skupno je pobegnilo 39 zapornikov, pri čemer so jih po navedbah tožilstva 17 že aretirali. Obenem so tolpe v zadnjih dveh dnevih za talce zajele več kot sto paznikov in drugih uslužbencev v zaporih. Enajst so jih že izpustili, kar 139 pa jih je še vedno v rokah kriminalcev. Oblasti v Guayaquilu so poročale tudi o »incidentih« v petih bolnišnicah, pri čemer ni znano, za kakšne incidente je šlo, a sta policija in vojska že uspeli »ponovno vzpostaviti red.« Pojavila so se tudi poročila, da naj bi tolpe vdrle na območje Univerze v Guayaquilu, a so to na univerzi zanikali.

Zaradi napetosti v Ekvadorju je izredne razmere ob meji s to državo razglasila tudi vlada v Peruju, ki je za preprečitev čezmejnega širjenja nestabilnosti na mejo razporedila varnostne sile. Medtem so vlade v Braziliji, Kolumbiji in Čilu ekvadorski vladi izrazile podporo. Napade so obsodili tudi v Washingtonu, kjer so izpostavili, da s predsednikom Noboo in njegovo vlado tesno sodelujejo.