Dobava pomoči motena 2 tedna

ZN zaskrbljeni zaradi osrednje bolnišnice v Gazi

S.Č./STA
8. 1. 2024, 11.05
Posodobljeno: 8. 1. 2024, 11.08
Deli članek:

Združeni narodi so zaskrbljeni zaradi razmer v osrednji bolnišnici v Gazi Al Aksa. Urad ZN za koordinacijo humanitarnih zadev (Ocha) je v poročilu po obisku opozoril, da je večina zdravstvenih delavcev in več sto pacientov moralo zaradi povečanih sovražnosti zapustiti bolnišnico. Medtem je dobava pomoči na sever Gaze motena že skoraj dva tedna.

Profimedia
ZN zaskrbljeni zaradi osrednje bolnišnice v Gazi.

Predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in Ocha so v nedeljo obiskali bolnišnico Al Aksa, kjer jim je direktor bolnišnice dejal, da je večina lokalnih zaposlenih in okoli 600 pacientov moralo zapustiti ustanovo zaradi zaostrovanja napetosti in ukazov za evakuacijo s strani Izraela, poroča katarska televizija Al Jazeera.

V poročilu je Ocha še opozorila, da je bilo med petkom in nedeljo po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi ubitih 225 Palestincev, skoraj 300 pa ranjenih. V zadnjih dveh dneh pa je oba mejna prehoda v Gazo prečkalo skupno 218 tovornjakov s humanitarno pomočjo.

V večini bolnišnic primanjkuje osebja

Čeprav v Gazo prihaja humanitarna pomoč, pa ta ni bila dostavljena na sever enklave že 12 dni. WHO je moral konec tedna preklicati dostavo nujno potrebne medicinske opreme na sever enklave zaradi pomanjkanja varnostnih zagotovil, so sporočili na družbenem omrežju X.

Zaradi bombardiranja, omejenega gibanja in motenj v komunikaciji je praktično nemogoče dostaviti pomoč na izolirana obalna območja in sever enklave. "V večini bolnišnic primanjkuje osebja, saj so zdravstveni delavci odšli zaradi evakuacije ali negotovosti. Pacienti imajo zaradi nevarnih razmer otežen dostop do zdravstvenih ustanov," so še zapisali na X.