nevarnost širitve konflikta

Blinken poziva k večji zaščiti civilistov

S.Č./STA
8. 1. 2024, 08.43
Posodobljeno: 8. 1. 2024, 08.43
Deli članek:

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je na obisku v Katarju v nedeljo posvaril pred zaostritvijo razmer na celotnem Bližnjem vzhodu in širitvijo konflikta, kar da bi vodilo v še več negotovosti in trpljenja.

profimedia
"Trenutno v regiji velja močna napetost" dodaja Antony Blinken.

"Trenutno v regiji velja močna napetost. To je konflikt, ki bi zlahka metastaziral in povzročil še večjo negotovost in še več trpljenja," je dejal Antony Blinken na novinarski konferenci v Dohi.

Katarski predsednik vlade, šejk Mohamed bin Abdulrahman al Tani pa je na skupni novinarski konferenci dejal, da je Katar že ob začetku vojne med Izraelom in skrajnim gibanjem Hamas posvaril pred verjetno nevarno širitvijo konflikta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Palestincev ne bi smeli prisilno izseljevati iz Gaze

Blinken je še pozval Izrael, naj v okviru svoje ofenzive bolje zaščiti civiliste v Gazi in omogoči dostavo humanitarne pomoči. "Nujno je, da Izrael stori več za zaščito civilistov," je dodal. Zagotovil je, da namerava o tem govoriti tudi med obiskom v Izraelu.

Prepričan je še, da se Palestincev ne bi smeli prisilno izseljevati iz Gaze, kar so predlagali nekateri izraelski ministri. "Ne morejo jih, ne sme se jih prisiliti, da zapustijo Gazo," je dejal. Po njegovem mnenju bi jim morali dovoliti, da se vrnejo na svoje domove, ko bo to mogoče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelski predsednik Izak Hercog je v nedeljo v intervjuju za ameriški NBC sicer zagotovil, da izgon Palestincev iz Gaze ni del uradne vladne politike. "To ni stališče Izraela," je zagotovil.

Izraelsko vojsko pozivajo k večji zaščiti civilistov

Blinken je v okviru svoje četrte turneje po Bližnjem vzhodu od začetka vojne v Gazi že obiskal Katar, Jordanijo, Turčijo in Grčijo, pred njim pa so še postanki v Izraelu, na Zahodnem bregu, v Združenih arabskih emiratih, Savdski Arabiji in Egiptu.

Časnik Washington Post je v nedeljo poročal, da so ZDA posvarile Izrael pred resno zaostritvijo konflikta v Libanonu. Ob tem je navajal tudi oceno ameriške obrambne obveščevalne službe, češ da bo imel Izrael težave se boriti na dveh frontah v Gazi in Libanonu.

Na Bližnjem vzhodu se mudi tudi nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki je pred začetkom svoje četrte poti v regiji od začetka vojne pozvala h koncu kroga nasilja. V Izraelu je nato v nedeljo poudarila, da mora izraelska vojska narediti več za zaščito civilistov v Gazi.

Trpljenje nedolžnih se mora ustaviti

"Najti mora način za boj proti Hamasu, ne da bi pri tem škodovala velikemu številu Palestincev," je dejala in dodala, da se trpljenje nedolžnih ne more nadaljevati. Srečala se je sicer s svojim kolegom Izraelom Kacem, ki se ji je zahvalil za podporo, ki jo je izkazala Nemčija na več področjih od začetka vojne. Sprejel pa jo je tudi izraelski predsednik.