Senzacija v svetu pikada

Že pred desetim letom reden gost pubov, pri štirinajstih mu je začela poganjati brada

R.T.
3. 1. 2024, 18.22
Posodobljeno: 3. 1. 2024, 23.07
Deli članek:

16-letnega Luka Littlerja, britansko najstniško, a že bradato senzacijo, je od osvojitve svetovnega prestola v svetu pikada ločil le finalni obračun z rojakom Lukom Humphriesom. Na zadnji stopnički mu je spodletelo, a mladenič kljub temu piše zgodovino.

Profimedia
Luke Littler

Luke Littler se je na tem svetovnem prvenstvu že opasal z eno lovoriko. Z uvrstitvijo v polfinale je namreč postal najmlajši igralec pikada v zgodovini, ki mu je uspel ta dosežek. Blestel je tudi v polfinalu, v finalnem obračuni pa je bil Humphries zanj premočan. Littler, ki bo 21. januarja star 17 let, se je tako s komaj 16 leti že zapisal v zgodovino pikada. »Počutim se nepremagljivega. Nikoli si nisem predstavljal, da se bom v svojem prvem nastopu uvrstil v polfinale,« je za tiskovno agencijo AFP že pred polfinalnim obračunom dejal Littler, ki ga krasi izjemno agresiven stil igre.

Profimedia
Luke Littler

Littler, ki si je v svetu pikada prislužil vzdevek »jedrska bomba,« prihaja iz Warringtona, mesta na severozahodu Združenega kraljestva, strateško umeščenega med Liverpool in Manchester. Kot je sam nedavno pojasnil za BBC, je najprej shodil, nato je že začel metati puščice. Natančneje z 18 meseci starosti, pri čemer je prvo pravo tarčo prejel, ko je dopolnil štiri leta. Nekje z osmimi oziroma devetimi leti je bil že reden gost lokalnih gostiln. V pube so po lastnih besedah zahajali tudi po štirikrat ali petkrat tedensko. V nedavnem intervjuju za radijsko postajo talkSPORT je nejevernemu voditelju, ki je dvomil v njegovo resnično starost in celo priznal, da je okoli tega z nekom položil stavo, odvrnil, da mu je že pri 14 začela poganjati brada. »Stavil si se? Izgubil si denar, ker sem star 16 let. Zdi se mi, da imam brado že dobri dve leti,« je dejal Littler. A dotični voditelj ni edini nejeverni Tomaž, ob njegovi starosti se muza celotna britanska javnost.

Profimedia
Luke Littler

Tako so po poročanju britanskega tabloida Daily Mail neki ljubitelji pikada nedavno iz arhiva izbrskali nek tvit iz leta 2014, ki naj bi dokazoval, da gre v resnici precej starejšega možakarja. Neka tamkajšnja avtomehanična delavnica je namreč takrat na družabnem omrežju Twitter, ki se danes imenuje X, zapisala: »V naši ekipi pri Autobutlerju pozdravljamo prihod izkušenega mehanika Luka Littlerja, s pomočjo katerega bomo še naprej zagotavljali odlično storitev.« Tako v njihovih očeh obstajata samo dve možnosti, da nič kaj golobradi jedrski Littler laže o svoji starosti, ali pa da je bil »izkušen mehanik« že pri sedmih letih starosti. Seveda obstaja tudi tretja, da ima na območju soimenjaka.