Islandija

Evakuirani Islandci začasno le doma

A.S./STA
21. 12. 2023, 14.32
Posodobljeno: 21. 12. 2023, 14.34
Deli članek:

Prebivalci kraja Grindavik na jugozahodu Islandije, ki so jih zaradi grožnje izbruha bližnjega vulkana 11. novembra evakuirali, se od danes lahko za nekaj ur dnevno vrnejo na svoje domove.

Pixabay
Islandija

V ponedeljkovem izbruhu tri kilometre oddaljenega vulkana kraj ni bil prizadet, danes pa na spletnih kamerah iztekajoče lave ni bilo več opaziti.

Vulkan, ki se nahaja severno od Grindavika na polotoku Reykjanes, je izbruhnil v ponedeljek zvečer. Pri tem je nastala štiri kilometre dolga vulkanska razpoka, iz katere so bruhali curki žareče oranžne lave. Izbruh se je kmalu zmanjšal in pravzaprav stabiliziral, danes pa iztekanja lave ni več, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Stopnja nevarnosti ostaja velika

Islandski meteorološki inštitut (IMO) je v sredo zvečer ocenil, da se je zmanjšala verjetnost novega izbruha brez opozorila, da pa je kljub temu stopnja nevarnosti na območju še vedno velika, saj lahko magma hitro doseže zemeljsko površino. Oblasti so posledično ocenile, da zato še vedno ni varno, da bi lahko prebivalci Grindavika na svojih domovih prenočili. Dodale so, da se na svoje domove pred božičem trajno ne bodo vrnili.

Okoli 4000 prebivalcem kraja pa so dovolile, da se lahko od danes na svoje domove vrnejo za nekaj ur. Vrnejo se lahko med 7. in 16. uro. Nekaj se jih je po poročanju AFP danes že vrnilo. Nekateri so se takoj lotila dela, med drugim v ribiškem podjetju Thorfish.

Nas v prihodnosti čaka še več vulkanskih izbruhov?

Vulkanski izbruhi na Islandiji, ki ima 33 aktivnih vulkanov, niso redkost. Na polotoku Reykjanes, ki leži južno od prestolnice Reykjavik, pa do leta 2021 osem stoletij niso zabeležili nobenega. Od takrat so jih zabeležili štiri, a vse v odročnih nenaseljenih območjih. Vulkanologi menijo, da bi to lahko bil začetek novega obdobja vulkanske aktivnosti v regiji.