Viski in granate

Pomočnika šefa ukrajinske vojske je ubilo rojstnodnevno darilo

R.T.
7. 11. 2023, 16.48
Posodobljeno: 7. 11. 2023, 19.01
Deli članek:

39-letni Genadij Častjakov iz Kijeva je v ponedeljek prišel domov z darili, ki so mu jih za rojstni dan dal kolegi.

Facebook
Genadij Častjakov

Darila je odložil na mizo in skupaj s 13-letnim sinom sta jih odpirala oziroma pogledala. V enem od zavitkov je bila ročna granata. Njegov sin je prijel za zatič, Genadij je to opazil, mu jo hitro vzel, a bilo je že prepozno. Granata je eksplodirala. Častjakov je umrl, njegov sin pa se je huje poškodoval.

Preiskava dogodka je v teku. Vse kaže, da je šlo za nesrečen slučaj, nespretno ravnanje z orožjem, je sporočila policija. Toda med ogledom kraja nesreča so v stanovanju našli še pet granat. Podobne so kasneje našli na domu pri Častjakovemu sodelavcu, ki naj bi mu za rojstni dan podaril granate.

V ukrajinskih medijih so se takoj pojavile vratolomne špekulacije, da bi lahko bile »nezanesljive« granate namenjene samemu šefu ukrajinske vojske Valeriju Zalužnemu, ki bi lahko bil prisoten ob rojstnodnevni zdravici v službi in izročanju daril. Bolj verjetna pa je različica o nezgodi. Časnik Ukrainska Pravda poroča, da eden od kolegov Častjakovu ob izročitvi darila dejal: »Težko te je presenetiti, zato ti dajem granate in steklenico dobrega viskija.«

Vrhovni poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Valerij Zalužni je izrazil sožalje Častjakovi družini in dodal, da gre za veliko izgubo ukrajinske vojske. To pa je že drugi zdrs, nesrečen slučaj ali celo malomarnost v ukrajinski vojski. Konec prejšnjega tedna je bilo na podelitvi priznanj v Zaporožju ubitih 19 ukrajinski vojakov. Zadela jih je ruska anketa. Kritiki, med njimi tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, so izpostavili, da je bil kraj podelitve preslabo varovan.

Vse to se dogaja v obdobju, ko je ukrajinska (proti)ofenziva zastala, fronta linija se ne premika, medijski fokus je na Izraelu, ZDA pa so vse manj naklonjenje neprestanemu vojaškemu in denarnemu podpiranju Ukrajine.