Kazen morilcu psov

Kristina je pretresena, 64-letni lovec je hladnokrvno ustrelil njuna psa

M.G.
5. 11. 2023, 12.00
Posodobljeno: 5. 11. 2023, 12.14
Deli članek:

S kazensko ovadbo se je končala zgodba 64-letnika, ki je brez opozorila v bližini jezera na območju Zaprešiča hladnokrvno ustrelil dva psa brez povodca.

(Facebook,Kristina Kodrnja)
Kristina skupaj s svojim mešančkom Tilom, ki ga je hladnokrvno ustrelil 64-letni lovec.

Jutro 26.oktobra si bo Hrvatica Kristina Kodrnja zapomnila za vse čase. Kot običajno je odšla na jutranji sprehod s svojima psoma. Ko je prišla do jezera Zajarki je Tila (mešanec lovskega psa) in Sebastijana (border collie) spustila s povodca, a kmalu potem je zaslišala strela iz puške.

Kristina, ki je še vedno pretresena pripoveduje: "Stala sem na začetku jezera, tam kjer ljudje lovijo ribe. Psa sem spustila s povodca in sta šla čez cesto, tja, kjer je potoček, na začetek gozda. Ni minil trenutek in zaslišal se je strel prave lovske puške. Potem je sledilo cviljenje, nato pa še en strel."

Sprehajalka je še povedala, da je kakšnih deset minut v popolni histeriji kričala in iskala psa. Ljudje, ki so lovili ribe ali se sprehajali so slišali strele in so ji prišli pomagati. Klicali so pse, a jih niso doklicali, zato so poklicali policijo. Policisti so naposled našli oba psa, lahko so samo potrdili smrt s strelnim orožjem.

Preiskava končana

Dober tedni dni po dogodku se je preiskava zaključila. 64-letnika, ki je streljal s strelnim orožjem so kazensko ovadili, policija pa je o tem dogodku podala posebno poročilo pristojnemu občinskemu kazenskemu državnemu tožilstvu v Zagrebu. Lovec bo kaznovan zaradi namerne storitve kaznivega dejanja usmrtitve ali mučenja živali, za kar bo kaznovan z zaporom do enega leta.

Kristina si želi jasnejših pravil

Psa sta bila ustreljena znotraj lovišča jezera Zajarki v Zaprešiču. Kristina problem vidi v tem, da je Zaprešič obkrožen z lovišči, meje lovišč pa javnosti niso znane, saj niso označene z mejnimi tablami, prav tako ni vidnih zemljevidov na javnih površinah. Seveda sme lovec orožje uporabljati izključno za lov na divjad (pa še to samo za določeno divjad in ob določenemu času) in pod nobenim pogojem ne bi smel streljati na psa. Kristina si sedaj želi, da bi mesto Zaprešič in lovsko društvo določila jasnejša pravila sobivanja lastnikov psov in lovcev, v izogib še kakšni takšni tragediji.