Neugodne razmere za pohodništvo

22-letnica se je vračala s Sedmerih jezer, na poti čez Komarčo ji je zdrsnilo

G.G.
5. 11. 2023, 11.50
Posodobljeno: 5. 11. 2023, 12.06
Deli članek:

Več podrobnosti o včerajšnjem usodnem zdrsu pohodnice na poti preko Komarče, ki se vije nad zahodnim delom Bohinjskega jezera.

Profimedia
Nad Ukancem in slapom Savica se vzpenja planinska pot preko Komarče. Na določenuh delih je zelo strma in v mokrem je treba biti dodatno pazljiv.

22-letna pohodnica se je po 14. uri vračala s Sedmerih jezer proti Ukancu. Na strmi in zaradi deževja spolzki poti čez Komarčo ji ne v nekem trenutku zdrsnilo. Padla je v globino in zaradi hudih poškodb na kraju nezgode umrla.

Posredovali so gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna reševalna ekipa z Brnika. S helikopterjem so truplo nesrečne mladenke prepeljali v dolino. Policisti o dogodku zbirajo obvestila in bodo obveščali pristojno državno tožilstvo. 

Ob tem tragičnem dogodku policisti opozarjajo, da so razmere za pohodništvo zelo slabe in marsikje zelo nevarne zaradi ponavljajočih neurij. Poti so mokre ter spolzke. Zato svetujejo, da ste z obiskom gora potrpežljivi in počakate na stabilne vremenske razmere, turo pa prilagodite tudi psihofizičnim sposobnostim. Pri odhodih v gore naj svojci ali prijatelji vedo kam greste in kakšen je potek ture. Na varnem mestu jim tudi sporočite, kako se odvija tura in morebitne spremembe. S sabo imejte napolnjen mobilni telefon in v visokogorje nikoli ne hodite sami.

Zaradi spreminjajočih vremenskih razmer vam pred odhodom v visokogorje svetujemo sprotno spremljanje obvestil in napotkov (ARSO: http://www.arso.gov.si/ ; Gorske reševalne zveze Slovenije: https://www.grzs.si/ in Planinske zveze Slovenije: https://www.pzs.si/).