Ogroženi

Kalvarija rečnih delfinov na Amazonki

M.G.
22. 10. 2023, 20.38
Posodobljeno: 22. 10. 2023, 20.55
Deli članek:

Zaradi rekordne suše, nizke gladine rek in visokih temperatur Amazonke je umrlo že več kot 150 rečnih delfinov, več kot 400 je še ujetih.

Instituto Mamiraua, Foto: Miguel Monteiro.
Tekst na sliki pravi, število umrlih delfinov v notranjosti Amazonke je 153.

V globinah amazonskega pragozda živita dve vrsti rečnih delfinov, amazonski rečni delfin in rečni delfin tucuxi. Obe vrsti sta že tako ali na seznamu ogroženih živalskih vrst, sedaj pa se delfini soočajo z veliko krizo, saj zaradi velike suše in posledičnega upada rečnih in jezerskih gladin ter visokih temperatur voda ti sesalci množično umirajo že vse od začetka oktobra.

Do sedaj so v jezeru Tefe, kjer ti delfini živijo, našteli že več kot 150 trupel, okrog 400 delfinov pa je še vedno ujetih v nizkih vodah in rabijo pomoč, drugače jih čaka kruta usoda.

Strokovnjaki iz brazilske raziskovalne inštitucije Mamiraua se že od začetka meseca borijo za življenja delfinov, ta teden so prejeli še izdatno pomoč s strani organizacije IFAW (International Fund for Animal Welfare - mednarodni sklad za zaščito živali), ki je na teren poslala dve svoji strokovnjakinji (dr. Sarah Sharp in Kira Kasper), ki sta že prispeli do območja jezera Tefe, kjer so ogroženi delfini ujeti sredi upadajoče gladine vode.

Organizacija IFAW je poleg strokovne pomoči na terenu tudi denarno podprla inštitut Mamiraua in donirala opremo za reševanje na terenu ter hrano in druge pripomočke za pomoč umirajočim delfinom.

Reševanje poteka tako, da skušajo preživele delfine iz lagun in ribnikov, kjer jih ogroža (pre)nizka voda, premeščati v glavni del reke Amazonke, kjer je voda hladnejša in globlja, a reševanje zaradi pomanjkanja ljudi, opreme ter odročnosti območja ni preprosto.

Andre Coelho, raziskovalec na inštitutu Mamiraua je povedal, da "prenos rečnih delfinov v druge reke sploh ni tako varen, saj je pomembno preveriti ali so prisotni toksini ali virusi preden žival izpustimo v naravo."

Raziskovalci in aktivisti se bojijo, da se bo pogin še nadaljeval, saj se bo sušno obdobje nadaljevalo vsaj še teden ali dva. In tudi po koncu sušnega obdobja bodo živali v tako slabem stanju, da bodo potrebovale pomoč.