Gaza

Mejni prehod Rafa odprt

M.G./STA
21. 10. 2023, 09.44
Posodobljeno: 21. 10. 2023, 10.42
Deli članek:

Po več dnevih čakanja so danes odprli mejni prehod Rafa med Egiptom in Gazo, s čimer bo lahko obkoljeno enklavo le dosegla nujno potrebna humanitarna pomoč.

Profimedia
Tovornjaki na mejnem prehodu Rafa.

O tem, da bodo odprli mejni prehod ob 10. uri po lokalnem času (ob 9. uri po srednjeevropskem času), je sprva davi obvestilo ameriško veleposlaništvo v Izraelu. Kot je dodalo, ne vedo, koliko časa bo prehod odprt. Na egiptovski državni televiziji so že predvajali posnetke, kako je več tovornjakov že prečkalo mejo na palestinsko stran.

Na odprtje mejnega prehoda se čaka že več dni. Na strani Gaze čakajo Palestinci in tuji državljani na možnost pobega iz enklave, ki jo dva tedna obstreljujejo izraelske sile. Na drugi strani pa se kopiči mednarodna pomoč za Gazo.

Skrajno palestinsko gibanje Hamas je potrdilo, da bo danes 20 tovornjakov s humanitarno pomočjo zapeljalo v Gazo. Humanitarni konvoj vključuje zdravila in hrano, je dejal tiskovni predstavnik Hamasa. Vseeno pa gibanje opozarja, da tovornjaki "ne bodo spremenili katastrofalnih zdravstvenih razmer v Gazi".

Vseh 20 tovornjakov bo egiptovski Rdeči polmesec dostavil palestinski organizaciji. Uradniki ZN pa ocenjujejo, da bi naslednji konvoj lahko mejo prečkal šele v ponedeljek.

Na egiptovski strani je trenutno 175 tovornjakov s humanitarno pomočjo, ki po besedah generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa predstavljajo rešilno bilko in "razliko med življenjem in smrtjo za ljudi v Gazi".

Izrael naj bi sicer sprva dovolil vstop v enklavo le 20 tovornjakom, kar pa je po ocenah humanitarnih organizacij občutno premalo. ZN ocenjujejo, da bi moralo mejni prehod prečkati najmanj 100 tovornjakov.