Invazija stenic

Nadloga iz Pariza prispela na Hrvaško! Ali sploh veste, kako se prenašajo?

S.Š.
10. 10. 2023, 13.55
Posodobljeno: 10. 10. 2023, 17.16
Deli članek:

Njihov pojav je težko preprečiti, saj so te žuželke relativno majhne, ​​vendar jih je vseeno mogoče opaziti

Mateja J. Potočnik
Stenice, nadloga, ki se je težko znebimo.

Po spletu krožijo fotografije in videi iz več držav Evrope, predvsem iz Francije, ki prikazujejo posteljne stenice v hotelskih sobah. 

Kriza zaradi posteljnih stenic v Franciji je sprožila pravi preplah, saj je mestna hiša v Parizu dejala, da se je treba z invazijo spopasti pred olimpijskimi igrami prihodnje leto, minister za promet pa je pozval operaterje vlakov in avtobusov, naj preprečijo razmnoževanje žuželk na sedežih.

Medtem ko se francoska vlada bori z invazijo žuželk pa turisti še vedno množično potujejo v in iz Pariza, s tem pa prenašajo škodljivce, ki se jih je zelo težko znebiti. 

Po navalu turistov tudi na Hrvaškem

O porastu stenic zdaj pišejo tudi hrvaški mediji. “Stenice ne skačejo in ne letajo, premikajo se s pomočjo treh parov nog, najpogosteje pa se prenašajo s potniško prtljago, na letalih, vlakih in javnem prevozu. Povzročajo ogromne težave popotnikom in turističnim destinacijam, saj se jih je, ko se enkrat pojavijo, zelo težko znebiti,” je povedal Hrvoje Grgić, direktor službe za sanitarno zaščito, varstvo rastlin in veterinarstvo na Hrvaškem. 

“Težko je popolnoma preprečiti pojav stenic, skoraj nemogoče. Če pa se pojavijo, je zelo pomembno, da zaustavimo njihov nadaljnji prenos. Pomembno je, da se ne širijo naprej, kar dosežemo tako, da na primer odstranimo in ne premikamo vseh stvari, ki jih prizadenejo, gostov ne selimo iz sobe v sobo ali z lokacije na drugo lokacijo ter takoj pokličemo strokovnjake za dezinsekcijo, da jih dokončno uničijo.”

Stenice so aktivne predvsem v nočnem času, hranijo pa se s krvjo, kar pomeni da so speči turisti idealna tarča za trdovratne parazite.

Profimedia
Stenica