50 mrtvih

Rusi naj bi z raketo zadeli kavarno v Grozi

G.G./STA
5. 10. 2023, 17.06
Posodobljeno: 5. 10. 2023, 17.10
Deli članek:

V domnevnem ruskem raketnem napadu v regiji Harkov na vzhodu Ukrajine, kjer naj bi zadeli kavarno v vasi Groza blizu mesta Kupjansk, je bilo ubitih najmanj 50 ljudi, je danes sporočilo ukrajinsko tožilstvo.

Volodimir Zelenski / X
Porušene stavbe v vasi Groza.

"Očitno brutalen ruski zločin - raketni napad na navadno trgovino z živili, povsem namerno teroristično dejanje. Do zdaj je znano, da je bilo ubitih najmanj 48 ljudi. Ranjenim nudimo pomoč," je po poročanju ukrajinskih medijev prek omrežja Telegram sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ob tem je izrazil sožalje vsem, ki so v napadu izgubili sorodnike ali prijatelje.

Ukrajinsko tožilstvo je kasneje sporočilo, da je bilo smrtnih žrtev najmanj 49, notranji minister Igor Klimenko pa je nato na družbenih omrežjih objavil informacijo, da je umrlo 50 ljudi, poroča britanski BBC. Zapisal je še, da je šlo za napad na kavarno in ne trgovino z živili, prebivalci vasi Groza pa naj bi se tam zbrali po pogrebu umrlega sovaščana.

Na napad se je odzvalo tudi ukrajinsko zunanje ministrstvo, ki je v objavi na omrežju X zapisalo, da je Rusija "namerno in barbarsko napadla civilne cilje - kavarno v vasi Groza v okrožju Kupjansk". "Tam ni bilo vojaških ciljev. Gre za grozljiv zločin, katerega namen je prestrašiti Ukrajince," so dodali. Gre za enega najbolj smrtonosnih napadov od začetka vojne v Ukrajini.

Zelenski je po napadu v regiji Harkov na Telegramu zapisal še, da je "ruski teror treba zaustaviti" in kritiziral vse, ki podpirajo Rusijo ali ji pomagajo pri izogibanju sankcijam, ki so bile proti njej uvedene po invaziji na Ukrajino februarja lani. Ob tem se je zahvalil vsem voditeljem in narodom, ki podpirajo Ukrajino.

Doslej se je vsaj v enem primeru izkazalo, da ni šlo za rusko raketiranje. V septembrskem napadu na tržnico v Kostjantinivki v regiji Doneck je bilo  ubitih 15 ljudi, več kot 30 je bilo ranjenih. Ukrajinske oblasti so obsodile Rusijo, kasneje pa je časnik New York Times podrobno preiskal zadevo, pridobili in analizirali so fragmetne projetila, preučili satelitske posnetke, izjave prič in objave na družbeniuh omrežjih. Rezultat: vse kaže, da je katastrofo povzročila zablodela ukrajinske rakete. Ukrajinci seveda rakete niso namerno izstrelili na tržnico, ampak je verjetno šlo za »tehnično napako«.