Napaka

Za »smrtonosni« napad na civiliste so vsi obsodili Ruse, mogoče pa je šlo za ukrajinsko raketo

R.T.
19. 9. 2023, 10.53
Posodobljeno: 19. 9. 2023, 11.44
Deli članek:

Ko so rakete padle na nakupovalno ulico v središču mesta Kostjantinivka v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, so ukrajinske oblasti za napad takoj okrivile Rusijo. Ugotovitve New York Timesa kažejo na drugačno zgodbo.

New York Times
Raketa je na tržnico v Kostjantinivki priletala 6. septembra.

V napadu je bilo ubitih 15 ljudi, več kot 30 je bilo ranjenih. »Vsi, ki imajo še vedno opravka z Rusijo, preprosto ignorirajo realnost. Grozljivo zlo, brezobzirna zloba in popolna nečlovečnost,« je v objavi na družbenih omrežjih zapisal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Napad so obsodili tudi Evropska unija, Združeni narodi in ZDA. EU je izpostavila, da Rusija nadaljuje teroriziranje ukrajinskega civilnega prebivalstva ter obsodila »ta gnusen in barbarski smrtonosni napad.«

Toda resnica o »gnusnem in barbarskem smrtonosnem napadu« je morebiti drugačna. Časnik New York Times se je podrobno preiskal zadevo, pridobili in analizirali so fragmetne projetila, preučili satelitske posnetke, izjave prič in objave na družbeniuh omrežjih. Rezultat: vse kaže, da je katastrofo povzročila zablodela ukrajinske rakete. Ukrajinci seveda rakete niso namerno izstrelili na tržnico, ampak je verjetno šlo za »tehnično napako«.

Pri časniku so pregledali tudi objave na družbenih omrežjih. Na Telegramu so prorusko usmerjeni uporabniki govorili, da so dan prej Rusi obstreljevali Kostjantinivko, nekaj minut pred udarom na tržnici pa so v bližini mesta s topništvo streljali Ukrajinci.
Kaj pravijo ukrajinske oblasti?

Niso dovolili dostopa novinarjem

Novinarjem New York Times so ukrajinske oblasti najprej poskušale preprečiti, da bi dostopili do kraja napada, a so se kljub temu prišli tja. Govorili so z ljudmi, pričami strašnega dogodka, in pobrali ostanke izstrelkov. Po oceni prič so izstrelki prileteli z območja, ki je pod nadzorom Ukrajine, iz severozahoda, kjer ni ruske vojske.

Pri New York Timesu navajajo podatek, da je nekaj minut pred padcem rakete v Kostjantinivki, ukrajinski vojska iz mesta Družkvika, ki leži 16 kilometrov od Kostjantinivke, izstrelila dve raketi, ki bi morali zadeti območja pod ruskih nadzorom. Ena raketa je odletela proti tarči, druga pa v drugo smer, proti mestu Kostjantinivka.

Po napadu so ukrajinske oblasti sporočile, da so ruske sile uporabile raketo, izstreljeno iz sistema zračne obrambe S-300, ki ga je Rusija uporabljala tako za prestrezanje letal kot za napad na cilje na tleh. Vendar ima raketa S-300 drugačno bojno glavo od tiste, ki je eksplodirala v Kostjantinovki. Mere lukenj – in drobcev, najdenih na kraju dogodka – so skladne po velikosti in obliki z enim samim orožjem: raketo 9M38, ki izstreli mobilno protiletalsko vozilo Buk. Znano je, da Ukrajina uporablja sistem Buk, prav tako Rusija.