Jens Haaning

Umetnik mora muzeju vrniti 67 tisoč evrov, ker je za raztavo priskrbel prazni platni

J.V.
19. 9. 2023, 08.25
Posodobljeno: 19. 9. 2023, 11.00
Deli članek:

"Delo je v tem, da sem vzel njihov denar," je argumentiral projekt Take the Money and Run.

Kunsten Museum of Modern Art Aalborg
Jens Haaning, Take the Money and Run (2021)

Danski umetnik Jens Haaning mora Muzeju sodobne umetnosti v Aalborgu vrniti skoraj 500 tisoč kron (67 tisoč evrov), potem ko je leta 2021 priskrbel dve prazni platni za projekt, ki ga je poimenoval Take the Money and Run (Vzami denar in izgini op.p.)

Rdeča nič umetniškega projekta so bile po poročanju BBC plače na Danskem in v Avstriji. Haaning je priskrbel dve prazni platni, namesto da bi se za končni izdelek poigral s pravimi bankovci, kot je bilo dogovorjeno. 

"Delo je v tem, da sem vzel njihov denar," je potem argumentiral. "Razburil je kustose in tudi mene je nekoliko razburil, vendar sem se tudi nasmejal, ker je bilo res šaljivo," je po "incidentu" za BBC-jevo oddajo Newsday povedal direktor muzeja Lasse Andersson.

Prazni platni sta bili potem vseeno na ogled, muzej pa je od umetnika terjal, da vrne 534 tisoč kron (oziroma 71,635 evrov). Po daljši pravni bitki je sodišče v Københavnu včeraj 58-letnemu Haaningu naložilo, da mora muzeju vrniti večino denarja, 492.549 kron, obdrži pa lahko umetniški honorar in stroške montaže platen na steno.