Sestreljena

Ukrajinska drona napadla Moskvo

G.G./STA
24. 7. 2023, 08.31
Posodobljeno: 24. 7. 2023, 08.37
Deli članek:

Ukrajinska vojska je poslala drone nad Moskvo in Krim.

Profimedia
Po sestrelitvi je dron padel n eno od stavb v Moskvi.

Rusija je obtožila Kijev, da je nameraval z dvema brezpilotnima letalnikoma danes izvesti napad v Moskvi, kar pa so mu preprečili in oba drona sestrelili. Po poročanju ruskih tiskovnih agencij je eden padel blizu ruskega obrambnega ministrstva v središču ruske prestolnice, drugi pa je zadel poslovni center. Žrtev ni bilo, stavba pa je poškodovana.

Skoraj istočasno so ukrajinski droni napadli tudi ruske položaje na Krimu. Ruska vojska jih je prestregla. 11 jih je padlo v Črno morje, trije pa na kopno. Materialne škode ali žrtev po poročanju ruskih oblasti ni bilo.

Profimedia
Dron nad Moskvo.

Z droni tudi Rusi

Dejavni so bili tudi Rusi. V nočnem napadu z brezpilotnimi letalniki na pristaniško infrastrukturo blizu ukrajinskega mesta Odesa ob Črnem morju so uničili skladišče za žito, je na družbenem omrežju Telegram danes sporočilo južno poveljstvo ukrajinske vojske. Po prvih podatkih so bili ranjeni štirje pristaniški delavci.

Ukrajinska napada sta se zgodila dan po tem, ko je Kijev obljubil odgovor na ruski nedeljski raketni napad na črnomorsko pristaniško mesto Odesa, v katerem sta bili ubiti dve osebi, poškodovana pa pravoslavna katedrala v zgodovinskem središču mesta, ki je na seznamu Unescove kulturne dediščine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljskem večernem govoru napovedal povračilne ukrepe. Zagotovil je, da bo Moskva "gotovo čutila" posledice ter izpostavil, da tarča ruskih raket niso samo mesta, vasi ali ljudje. 

Moskva in okolica, ki so od meje z Ukrajino oddaljeni okoli 500 kilometrov, so bili letos že večkrat tarče napadov ukrajinskih dronov.