Nemarnost

Za iztrebke v morju vam bodo Hrvati zaračunali 6000 evrov

P.K.
10. 7. 2023, 11.04
Posodobljeno: 10. 7. 2023, 12.35
Deli članek:

Navtični turizem, ko turisti počitnice preživljajo s plutjem po morju z lastnimi ali najetimi plovili, je na Hrvaškem eden najbolj cvetočih turističnih segmentov, a s sabo nosi več problemov, od katerih je onesnaženje eden največjih.

morski.hr
Slovenka je portalu morski.hr poslala dokaz onesnaženja. Nečedno potezo Nemcev izdaja siva sled.

Hrvaška je vodilna svetovna destinacija za najem plovil, ki se lahko pohvali z več kot 6000 kilometrov obale, 1244 otoki in otočki, 185 navtičnimi lukami, 82 marinami in 17.000 privezi za ladje. Ne samo Evropa z Avstrijci, Nizozemci in Nemci, ampak tudi gosti iz bolj oddaljenih koncev sveta najemajo jahte, katamarane, jadrnice in druga plovila, s katerimi raziskujejo morske in obmorske lepote Hrvaške.

A naši južni sosedje imajo pripombe čez uporabnike plovil, saj se ti ne držijo pravil. Opozarjajo, da je kultura obnašanja na morju precej nizka. Tako je denimo nedavno neka Slovenka, ki je plula v Dalmaciji, opozorila na prizor v zalivu Bobovišća na otoku Brač, ki so ga z jahto onesnažili Nemci.

Zasidrani so bili v braški laguni, nakar so iz svojega plovila kar v morje spustili fekalije in druge odpadne vode, ki nastanejo pri uporabi kuhinje in kopalnice, je poročal portal morski.hr. Slovenska jadralka, ki že 26 let pluje po Jadranu, je omenjenemu spletnemu mediju poslala tudi slike, ki so zgrozile tako njo kot njeno posadko. Ob tem dogodku so oblasti hitele obveščati, da je treba biti o pravilih in redu na morju dobro poučen, da bi vedeli, kaj vse je prepovedano.

Kako je z odlaganjem fekalij in odpadnih vod?

Odlok o jahtah, čolnih in ladjah določa, da morajo imeti plovila posebne posode za zbiranje fekalij in odpadnih vod, ki se jih prazni na za to predvidenih mestih v marini. Nemalokrat imajo marine tudi posebna plovila, ki pridejo direktno k našemu plovilu in iz njega odvzamejo fekalije in odpaden vode, za kar običajno sploh ne zaračunajo. A kljub temu se še prevečkrat dogaja, opozarjajo Hrvati, da nekatera morska plovila odpadne vode in svoje iztrebke spustijo kar direktno v morje, za kar je zagrožena kazen; najvišja znaša 6000 evrov.