Test

Francozi prvič izstrelili prototip hipersoničnega orožja

R.T.
27. 6. 2023, 17.09
Posodobljeno: 27. 6. 2023, 17.09
Deli članek:

Francozi si tako kot nekatere druge velesile želijo razviti orožje, ki bo kos najsodobnejšim sistemom protiraketne obrambe.

Profimedia
Ilustracija najbolj znanega hipersoničnega jadralnika Avangard, ki ga razvija Rusija.

V francoskem generalnem direktoratu za oboroževanje (DGA), ki deluje v okviru ministrstva za obrambo, so danes naznanili, da so izvedli prvi test prototipa hipersoničnega letalnika, tako imenovanega »jadralnika« (glider). 

Po navedbah agencije so v ponedeljek iz vojaškega oporišča Biscarosse ob obali Atlantika na jugozahodu Francije izstrelili raketo, ki je nosila hipersonični »jadralnik« VMAX. Dodali so, da je šlo za izjemen tehnični izziv, ki bo tlakoval pot prihodnjemu razvoju na tem področju, poroča tiskovna agencija Reuters. Več podrobnosti o testni izstrelitvi in predvsem rezultatih niso podali. Dejali so, da analiza podatkov še poteka.

Francoski hipersonični »jadralnik« v okviru programa VMAX od leta 2019 razvija letalsko in vesoljsko podjetje ArianeGroup, ki sta ga skupaj ustanovila evropski koncern Airbus in francoski Safran. Tovrstne »jadralnike,« manevrirna plovila, ki bi lahko dosegala hitrosti, višje od petih machov oziroma 6000 kilometrov na uro, že več let razvijajo praktično vse jedrske velesile. »Jadralnik« visoko v atmosfero ponese raketa, slednji pa nato med spustom oziroma jadranjem proti tlom dosega hiperzvočne hitrosti, pri čemer nosi bojno konico, ki je lahko tudi jedrska. Za razliko od balističnih raket, ki sledijo vnaprej znani krivulji, lahko »jadralniki« med potjo pri veliki hitrosti spreminjajo smer. Tako pravi teorija. Kako daleč je razvoj teh orožij v posameznih državah, seveda ni povsem znano.