Po uporu

Prigožin živi v poceni hotelu na obrobju Minska

J.V.
27. 6. 2023, 17.00
Posodobljeno: 27. 6. 2023, 20.25
Deli članek:

Vodja Skupine Wagner je že v Minsku, nastanjen v ne prav luksuznem hotelu na obrobju prestolnice, kjer najdražja nočitev stane 65 evrov na noč. Medtem je beloruski predsednik in veliki mirovni posrednik prvič po sobotnem dogajanju spregovoril pred domačo javnostjo.

Profimedija
Vodja Skupine Wagner Jevgenij Prigožin se je umaknil v Minsk.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je danes prvič po uporu Skupine Wagner v Rusiji stopil pred domačo javnost in pojasnil nekaj zadev iz zakulisja sobotnega dogajanja. In sicer, kako je ruski predsednik Vladimir Putin hotel s silo streti upornike, ker se mu vodja paravojaških plačancev Jevgenij Prigožin ni oglašal na telefon. Putinu je Lukašenko svetoval, naj ne hiti, in da se bo poskušal on pogovoriti s Prigožinom in njegovimi poveljniki. Vendar je bil Putin črnogled, češ, da nima smisla, ker se ne oglaša nikomur.

S Putinom sta se pregovarjala kakšne pol ure

Pregovarjala sta se kakšnih 30 minut, govorila sta tudi o razmerah na frontnih linijah v Ukrajini, kjer naj bi bile razmere po Putinovih besedah "boljše kot še nikoli". "No vidiš, vse pa le ni tako slabo," je ruskemu kolegu odvrnil Lukašenko. Potem je Lukašenko okoli 11. ure poskušal priklicati Prigožina, Putin pa mu je odvrnil, da ima njegovo številko najbrž tajna služba FSB. Potem je Lukašenko po lastnih navedbah vzpostavil "tri komunikacijske kanale" s Prigožinom, ki se je nahajal v Rostovu na Donu, in preprečil prelivanje krvi.

Med drugim je Lukašenko na novinarski konferenci tudi potrdil, da se Prigožin že nahaja v Belorusiji. Eno od njegovih letal je v letalsko bazo Mačuliščy pri Minsku priletelo danes zjutraj ob 7.40 uri iz mesta Rostov na Donu, drugo iz Sankt Petersburga ob 7.58 uri, poroča neodvisni Belaruski Hajun, ki se sklicuje na podatke Flihght Radarja.

Prokremeljska stran lenta.ru poroča, da je Prigožin nastanjen v hotelu Green City s tremi zvezdicami na obrobju beloruske prestolnice. V samem hotelu sicer niso hoteli potrditi, da je Prigožin pri njih, pri čemer so se sklicevali na zaupnost podatkov o gostih. So pa pojasnili, da nimajo luksuznih sob, najdražja stane 180 beloruskih rubljen (okrog 65 evrov) na noč.

Bo Wagner deloval v okviru beloruske vojske?

Lukašenko pravi, da bodo sedaj skušal izkoristiti izkušnje skupine: "Če bodo njihovi poveljniki prišli k nam in nam pomagali, so to za nas neprecenljive izkušnje." Ob tem je pojasnil, da bi se Minsk med drugim lahko seznanil s tem, katero orožje se je v spopadih dobro obneslo ter o taktikah tako na področju napada kot obrambe.

Lukašenko se prisotnosti Wagnerja ne boji, a vseeno dodaja, da jih bodo oblasti pozorno spremljale. Poudaril je tudi, da mu je Putin zagotovil varnostna jamstva.

Prigožin bo v državi deloval na lastne stroške, Belorusija pa ne namerava graditi taborišč za pripadnike Wagnerja. "Ponudili smo jim eno od opuščenih vojaških oporišč. Prosimo postavite svoje šotore," je pojasnil Lukašenko. 

Obrambni minister Viktor Hrenikov je medtem Lukašenka obvestil, da ne bi imel nič proti, če bi pripadnike Wagnerja vključili v belorusko vojsko. Lukašenko mu je naročil, naj se o morebitni vključitvi pogaja s Prigožinom.