Predlog zakona

Obsojeni kriminalci kmalu še v uradni ruski vojski, ne le skupini Wagner

J.V.
31. 5. 2023, 14.45
Posodobljeno: 31. 5. 2023, 14.47
Deli članek:

Predlog zakona, ki ga bo obravnavala Duma, predvideva tudi, da se kot pogodbeniki ruski vojski pridružijo tisti, ki so razglašeni za "delno sposobne" vojaščine.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Duma bo obravnavala predlog zakona, ki bi državljanom s kazensko evidenco in tistim, ki so razglašeni za "delno sposobne" za vojaško službo, omogočil, da se pridružijo ruski vojski kot pogodbeniki, poroča preiskovalni portal Meduza. Predlog zakona sta vložila predsednik odbora za obrambo Andrej Kartapolov in njegov namestnik Andrej Krasov.

Kot je znano, v svoje vrste Ruske zapornike že novačil paravojaška skupina Wagner.

V pojasnilu, ki je priloženo dokumentu, so zakonodajalci navedli, da je "ugotovljeno precejšnje število državljanov", ki se želijo pridružiti vojski, vendar se po veljavni zakonodaji ne morejo.

Predlog zakona bi predhodno obsojenim in tistim, ki so razglašeni za delno sposobne vojaščine, omogočil vpoklic je v času mobilizacije in vojnega stanja. Sprememba pa ne bi veljala za osebe, ki so bile obsojene zaradi terorizma, državne izdaje, spolnih zločinov nad mladoletniki in še nekaterih drugih hudih kaznivih dejanj, poroča Meduza.