Sojenje

Donald Trump ima skoraj leto dni časa za obrambo

A.Z./STA
24. 5. 2023, 07.13
Posodobljeno: 24. 5. 2023, 07.14
Deli članek:

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump se bo zaradi obtožb o plačilu za molk o spolnem odnosu s pornografsko zvezdnico Stormy Daniels začel zagovarjati čez skoraj eno leto, a ravno v času predsedniških volitev.

Profimedia
Donald Trump.

Tako se je odločilo sodišče na Manhattnu, sodnik Juan Manuel Merchan pa je Trumpu še izdal opozorilo pred napadi na priče.

Trump je po poročanju ameriških medijev ob izreku datuma začetka sojenja nejevoljno dvignil roke, saj se bo proces začel sredi strankarskih volitev za predsednika ZDA prihodnje leto. Merchan je večino 15-minutnega zaslišanja namenil pregledu odredbe, ki jo je izdal 8. maja in v kateri so določena temeljna pravila za Trumpovo vedenje pred sojenjem.

Kot je dejal, Trump lahko govori o primeru in se brani, ne sme pa uporabljati dokazov za napade na priče ali objavljati občutljivih dokumentov na družbenih omrežjih. Če bo odredbo kršil, mu grozi, da bo kazensko odgovarjal zaradi zaničevanja sodišča.

Donald Trump je med zaslišanjem molčal, sodnik pa je tudi govoril le z njegovima odvetnikoma.

Po zaslišanju je Trump na svojem družbenem omrežju Resnica družbena sporočil: »Zelo nepošteno, vendar so radikalni levičarski demokrati želeli prav to. Temu se reče vmešavanje v volitve in nič takega se v naši državi še ni zgodilo.«