Vojna in glamur

Ljubica namestnika ruskega obrambnega ministra nemoteno potuje in zapravlja v Evropi

J.V.
19. 4. 2023, 20.20
Posodobljeno: 19. 4. 2023, 21.13
Deli članek:

17. marca 2022, ko je Putinova vojska opustošila Mariupol, je odpotovala v prestižno draguljarno v Parizu. 23. marca, ko so Kijev obstreljevale ruske rakete, je poletela k sinu v London. Kako je to mogoče? Dva trika ...

Twitter/Maria Pevchikh
Svetlana Maniovič z dvema preprostima trikoma nemoteno uživa svoje življenje.

To je Svetlana Maniovič, eno najbolj bleščečih imen ruskega ekstremnega glamurja. Diamanti, krzna, luksuzni avtomobili, ima vse in še več. Poleti se mudi v St. Tropezu na Azurni oblali, kjer najame vozilo za 150 tisoč evrov na mesec, ali kakšno jahto v Neaplju. Rada nakupuje. A ker Moskva danes ne ponuja več vse tisto, kot je nekoč, potuje v Pariz. Se osebno sestane s draguljarjem in zabpravi skupno 250 tisoč evrov za nakit. Nič narobe, bi kdo dejal, če ne bi bila izvenzakonska partnerka namestnika ruskega obramnega ministra Sergeja Šojguja. Aparatčiku je ime Timur Ivanov, trenutno pa je zadolžen za obnovo zasedenega Mariupola, razkriva Maria Pevčik, vodja preiskovalnega oddelka Fundacije za boj proti korupciji, ki jo je leta 2011 ustanovil trenutno zaprti opozicijski voditelj Aleksej Navalni.

Twitter/Maria Pevchikh
Pet mesecev pred pričetkom vojne se je ločila od soproga Timurja Ivanova.

Pred tremi tedni se je Svetlana udeležila mondene zabave v francoskem Courchevelu. V srcu Evrope, dobro leto po izbruhu vojne v Ukrajini, ki njenemu partnerju prinaša bajne denarce z bombardiranjem stanovanjskih blokov, ubijanjem otrok in obglavljanjem ukrajinskih vojakov, poroča Pevčik. "Svojega denarja nima. Ima prosti čas in potrebuje sponzorstvo. Njen nekdanji mož, ki ga je zapustila zaradi Ivanova, ga je opozoril, da si je ne bo mogel privoščiti, ker zahteva vsaj 50 tisoč dolarjev na mesec." Očitno je Ivanov le odprl denarnico in zbral denar, da je osrečil svojo izbranko z nakupom obleke Dolce&Gabbanna za 59.500 evrov in kompletom starinskega pohištva iz 19. stoletja za 85 tisoč evrov, porogljivo piše Pevčik. "Pomislili bi, da je vojna tej družini prevarantov in vojnih zločincev preprečila preživljanje prostega časa v Evropi. Ampak ni."

Twitter/Maria Pevchikh
Glamur plačuje s krvavim denarjem, ki ga bivši mož služi z vojno v Ukrajini.

17. marca 2022, ko je Putinova vojska opustošila Mariupol, je odpotovala v draguljarno Joela Arthurja Rosenthala v Parizu. 23. marca, ko so Kijev obstreljevale ruske rakete, je odpotovala na obisk svojemu sinu v London. Kako je to mogoče? Preprosto, dva trika: nezakonito je pridobila izraelski potni list, od Ivanova pa se je preventivno ločila avgusta 2022, pet mesecev pred pričetkom vojne, razkriva Pevčik. Sankcije nanjo ne vplivajo. Lahko obdrži bančne račune, premoženje in ga zapravlja v Evropi in drugod. Brez lažnih identitet. Kot še poroča Pevčik so od francoskih oblasti terjali nekatera pojasnila, a jih niso dobili. Prav tako ne od predstavnikov EU. "Če živite v Franciji, pišite svojim poslancem, lokalnim medijem in delite to nit."