Bavarska

Medved na pašniku pokončal tri ovce

R.T.
19. 4. 2023, 19.58
Posodobljeno: 19. 4. 2023, 20.03
Deli članek:

V bavarskem okrožju Rosenheim je medved pokončal ovci, tretjo pa ranil.

Profimedia
Pastirji so na preži (fotografija je simbolična).

Ovce z razparanimi trebuhi so na pašniku v bližini meje z Avstrijo našli v sredo. Dve sta bili mrtvi, tretjo pa so morali zaradi težkega stanja usmrtiti. Strokovnjaki so potrdili, da gre za delo medveda, katerega točno, bodo poskušali ugotoviti v naslednjih dneh. V zadnjih tednih na tem območju sicer opazili medvedov, zato domnevajo, da se medved, kot je sicer v njihovi navadi, kolikor le možno izogiba stiku s človekom. So pa v višje ležečih predelih v ponedeljek opazili medvedje sledi v snegu.

Okoljska agencija je opozorila pastirje in kmete, naj bodo bolj pozorni, ponoči pa naj čim bolje zaščitijo svoje črede. Deželne oblasti so obljubile, da bodo na kritičnih področjih zagotovile pomoč v obliki ograj, če bo potrebno.

Zadnje bližnje srečanje med bavarskim predstavnikom vrste homo sapiens in medvedom sega v lansko poletje. Minilo je mirno. Na Bavarskem sicer še vedno pomnijo slovenskega medveda Bruna, ki se je prav tako rad »igral« z ovcami. Ker je Bruno pretirano klal ovce, so ga leta 2006 ustrelili. Prav te dni je v italijanski pokrajini Trentino v središču pozornosti njegova sestra Gaja, ki je ubila tekača Andreo Papija. Gajo so ulovili, zdaj pa se odločajo, kaj bodo z njo.