Intervju

Papež: "Vojne v Ukrajini ne vodijo le interesi Ruskega imperija"

E. J.
10. 3. 2023, 08.00
Posodobljeno: 10. 3. 2023, 08.02
Deli članek:

Izrazil je tudi pripravljenost za pogovor z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, da bi pozval k miru.

Profimedia
Papež Frančišek, ki je star 86 let in 13. marca praznuje 10. obletnico izvolitve, je tudi dejal, da bo odstopil, če bo preveč utrujen in bo izgubil sposobnost vodenja Rimskokatoliške cerkve.

Vojno v Ukrajini poganjajo interesi več "imperijev", ne le Rusije, je v intervjuju dejal papež Frančišek. Frančišek je dejal, da konflikt spodbujajo "imperialni interesi, ne samo Ruskega imperija," ampak tudi imperijev iz drugih delov sveta.

Papež je dal intervju za italijansko-švicarsko televizijo RSI, ki bo na sporedu v nedeljo. Odlomke so v petek objavili italijanski dnevniki La Repubblica, La Stampa in Corriere della Sera.

Pripravljen na pogovor s Putinom

Izrazil je pripravljenost za pogovor z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, da bi pozval k miru. Frančišek, ki je star 86 let in 13. marca praznuje 10. obletnico izvolitve, je tudi dejal, da bo odstopil, če bo preveč utrujen in bo izgubil sposobnost vodenja Rimskokatoliške cerkve. Prejšnji mesec je dejal, da se sme papež odstopiti le v izjemnih okoliščinah. Njegov predhodnik Benedikt XVI., ki je umrl 31. decembra lani v starosti 95 let, je postal prvi papež, ki je odstopil v približno 600 letih, ko je leta 2013 odstopil.

Na vprašanje, zakaj bi se tako odločil za odpoved, Frančišek odgovarja: "Utrujenost, zaradi katere stvari ne vidiš jasno. Nejasnost, pomanjkanje znanja o oceni situacije."