Razvnete strasti

Tradicionalni politični zaveznik Orbana pošilja v K.

J.V.
22. 2. 2023, 21.25
Posodobljeno: 22. 2. 2023, 22.03
Deli članek:

Slovaški zunanji minister ostro nad Orbana, madžarski mediji ga pošiljajo k psihiatru.

Profimedia
Slovaški zunanji minister Rastislav Káčer ni navdušen nad politiko madžarskega premierja.

"Če Rusi osvojijo Ukrajino, nas bodo Madžari napadli," je prepričan Rastislav Káčer, ki od septembra lani zaseda mesto slovaškega zunanjega ministra. "Odvratno, pojdi v k...c!" je med drugim sporočil madžarskemu premierju Viktorju Orbanu v daljšem zapisu na Facebooku, ki pa ga je medtem že izbrisal. Kot je znano, Slovaška, Madžarska, Češka in Poljska, navadno usklajeno zastopajo politična stališča znotraj Višegrajske skupine, vendar so bili odnosi med Bratislavo in Budimpešto vselej napeti zaradi madžarske manjšine na Slovaškem. 

Facebook
Madžarski premier z razvpitim šalom "Velike Madžarske".

Orban pa je te napetosti vztrajno netil s svojim šalom z zemljevidom "Velike Madžarske", ki vključuje tako dele Slovaške kot slovensko Prekmurje. Slovaški zunanji minister je snel diplomatske rokavice in z njimi klofnil Orbana. Káčer, ki je bil veleposlanik v Budimpešti, trdi, da dobro ve, kako razmišlja madžarski premier.

Facebook
Zapis je Káčer medtem že izbrisal.

V izbrisanem zapisu je napadel madžarsko prorusko politiko in izjavil, da "ni izključeno, da bi Budimpešta podala ozemeljske zahteve za dele Slovaške, kjer živi madžarska manjšina, če bi Rusiji uspelo osvojiti Ukrajino". Daily News Hungary je naslednji dan poročal: "Slovaški zunanji minister je vulgarno kritiziral Orbana. Razlog je sodelovanje madžarskega premierja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Predsednik odbora za zunanje zadeve madžarskega parlamenta želi, da Káčer obišče psihiatra."